Muharem Cero o Schmidtovoj odluci: Međunarodna zajednica nije iščitala opaku Dodikovu agendu

1
Radiosarajevo.ba
Muharem Cero o Schmidtovoj odluci: Međunarodna zajednica nije iščitala opaku Dodikovu agendu
Foto: AA / Muharem Cero

Visoki predstavnik Christian Schmidt donio je sinoć Obavijest o primjeni Naloga od 12. aprila 2022. na tzv. zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS-u, objavljen u Službenom glasniku entiteta RS 20. februara 2023.

Prema ovom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti RS-a, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovao RS, "po sili zakona" pripada njima. To je u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BIH.

Visoki predstavnik je naglasio da se pitanje državne imovine "ne može riješiti jednostranim mjerama i podsjetio sve donosioce odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za rješavanje ovog pitanja".

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

Ide Mile…

"Nalog od 12. aprila 2022. godine sada se primjenjuje na novi Zakon RS sa istim nazivom, što faktički znači da se primjena navedenog zakona obustavlja do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovoj usklađenosti sa Ustavom BiH, odnosno dok Ustavni sud ne donese privremenu mjeru u vezi sa navedenim zakonom. Dok sud ne donese odluku u vezi s ovim pitanjem, mora se izbjeći bilo kakva pravna nesigurnost", navodi se u odluci visokog predstavnika u BIH.

Mnogima je u BiH sasvim jasno da je ova odluka tek mrtvo slovo na papiru, ili pokušaj zamazivanja očiju bh. javnosti. Jer, Dodik ionako nastavlja po svome… On je ono što mu OHR, kao, osporava, de facto, već proveo.

Dok traje kampanja, RS upisuje imovinu države na svoje ime: Zašto niko ne reagira?!

Dok traje kampanja, RS upisuje imovinu države na svoje ime: Zašto niko ne reagira?!

Očekivane drastičnije mjere

Čak i kaže da ne priznaje visokog predstavnika, a pogotovo njegove odluke.

Stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero smatra da u međunarodnoj zajednici nisu dobro iščitali opaku agendu predsjednika RS-a Milorada Dodika, te da "ne traže mehanizam da istu dokinu". A šta ako jesu?!

"Glasovi značajnih članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) i međunarodne zajednice nisu na istom fonu na kojem su bili ranije. Odluka visokog predstavnika da suspendira zakon o nepokretnoj državnoj imovini u RS nije ništa drugo do identično ponašanje koje je imao u prethodnom, po sadržaju istovrsnom zakonu. Ja sam očekivao da će upravo visoki predstavnik posegnuti za drastičnijim mjerama iz fundusa bonskih ovlaštenja. To sam u najmanju ruku priželjkivao. Da će poništiti sam sporni zakon, a ne suspendirati ga do odluke Ustavnog suda", rekao je Cero za portal Radiosarajevo.ba.

Nove provokacije iz Zagreba: BiH ne mora opstati

Nove provokacije iz Zagreba: BiH ne mora opstati

Prema njegovim riječima, ovakvim raspletom događaja Dodik i vlasti RS-a su dobili "neku vrstu ohrabrenja" da redizajniraju i perpetuiraju istovrsnu ustavno-pravnu materiju kroz razne nebitne promjene sadržaja, a sa istovrsnom supstancom.

"Schmidt je mogao poništiti zakon i dokinuti mogućnost unošenja u pravnu proceduru zloupotreba koje su evidentne u ovoj materiji, a dolaze iz RS-a. Štaviše, premijer bh. entiteta RS-a Radovan Višković je otvoreno najavio da će iznova i iznova ponavljati zakon u nešto promijenjenoj formi, te da neće odustati. Mi se bavimo posljedicom umjesto uzrokom. Uzrok je zloupotreba prava!", ocijenio je.

Entitetsku granicu žele pretvoriti u državnu

Prema njegovim riječima, konačan cilj ovog jeste da se stvori prostor za najavljene ustavne promjene.

"Novi ustav RS-a koji je najavio predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS i bivši entitetski predsjednik Rajko Kuzmanović. Ne sumnjam da je već završen. Tu se bez zadrške i suzdržanosti kaže da novi ustav 'prepoznaje suverenitet i teritorijalni integritet RS-a'. To znači promjenu ustavno-pravnog karaktera BiH tj. prepakivanje BiH u koncept "državne zajednice" ili koncept "saveza suverenih država". To je pozicija nekadašnjeg odnosa Srbija – Crna Gora. Ustvari međukorak za strategiju disolucije, a ne secesije. Tačnije, secesija je prepakirana u disoluciju. Disolucija je pravno dozvoljena, secesija nije. Zato novi ustav RS-a poistovjećuje pravo teritorije i vlasništvo nad teritorijem, a međuentitetsku liniju razgraničenja pretvara u zemljišno-knjižnu granicu imanentnu državama. Međunarodna zajednica se time ne bavi", upozorio je Cero.

Cero: Dok traje halabuka, Dodik i Vučić otimaju imovinu države BiH – to je cilj!

Cero: Dok traje halabuka, Dodik i Vučić otimaju imovinu države BiH – to je cilj!

Zato je više nego jasno da visoki predstavnik suspenzijom ostavlja prostor Dodiku i vlastima RS-a. Kupuju se vrijeme i prostor, te ostavlja dalja mogućost zloupotrebe koju će vlasti RS-a obilato koristiti.

"Treba primijetiti da ni HDZ BiH nije zauzeo poziciju da se radi o neustavnim pravnim akterima! Može se utvrditi da se HDZ i SNSD u suštini odnose isto prema državnoj imovini. To je put u najmanju ruku konsocijativne FBiH, prvi korak  konsocijativnog federalizma, federalizacije FBiH, a RS dovodi u mogućost disolucije - kao pravno dozvoljenog čina - a ne secesije koja nije dozvoljena", zaključuje Cero.

Odgovor "oni će se umoriti" – nije dao rezultat

Prema Ceri, vlasti RS-a provode strategiju s ciljem ostvarivanja svojih strateških ciljeva koji više nisu ni prikriveni, a to je destrukcija i rastakanje BiH. Dodik se vraća strategiji umaranja i navikavanja.

I međunarodna zajednica "polako naliježe".

"Odgovor probosanske strane 'da će se oni umoriti', nije adekvatan i nije dao očekivane rezultati."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije