Važna tema na Skupštini KS: 'FUP planirao 230.000 KM za ljekarske preglede policijskih službenika'

8
A. S.
Važna tema na Skupštini KS: 'FUP planirao 230.000 KM za ljekarske preglede policijskih službenika'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Skupština KS

Nakon ubistva žene u Tuzli, za koje je osumnjičen policajac, posljednjih dana aktualizirana je tema ljekarskih pregleda policijskih službenika. I na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo u utorak, 13. februara, bila su brojna pitanja o tome.

Upravo nakon što se saznalo da je policijska službenica, pripadnica Policijske stanice Jablanica, Policijske uprave Konjic Majda Ramić (42), izvršila samoubistvo ispred svoje porodične kuće u Jablanici, te posljednjeg slučaja u Tuzli, gdje je Amru Kahrimanović hicima iz pištolja usmrtio policijski službenik Elvis Ćustendil, redakcija portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je kabinet ministra Rame Isaka baš po pitanju ljekarskih pregleda policijskih službenika.

Iz kabineta ministra, Radiosarajevo.ba dobio je odgovor da su još na početku mandata, odnosno 2023. godine, federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić dogovorili da će biti izvršeni ljekarski pregledi svih policijskih službenika Federalne uprave policije.

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

"Saznao sam da je FUP planirao 230.000 KM za ljekarske preglede. Zanima me, da li je u ovom izvještaju MUP-ova ambulanta radila ljekarske preglede, kako je to uvezano, je li na zahtjeve ili je to djelatnost u samom opisu posla ambulante", istakao je Samir Avdić, zastupnik SDP-a u utorak, 12. februara, u Skupštini KS.

Zatim je riječ uzeo Redžo Lemezan, samostalni zastupnik u Skupštini KS.

"Šta radite kada policajac od sistematskog do sistematskog pregleda dođe s vidljivom tetovažom na ruci ili bilo kojem dijelu tijela, kakva je tu procedura i kakav je ambijent i zdravlje naših policajaca, s obzirom na dešavanja u Tuzli", pitao je Lemezan.

Anes Talović, direktor  JU Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, kazao je da stanje nije idealno, ali nije ni katastrofalno.

"Godine 2006. ili 2007. MUP-ovi policajci bili su na pregledu posljednji put, ali kada je riječ o vanrednim pregledima, oni su vrlo aktivni i svakodnevno dolaze. Pravilnik je propisao da specijalci imaju preglede jednom u dvije godine, a policijski službenici svake četvrte godine", istakao je Talović.

Naša tema | Ministar Isak još prošle godine osigurao novac za ljekarske preglede policajaca FUP-a

Naša tema | Ministar Isak još prošle godine osigurao novac za ljekarske preglede policajaca FUP-a

Inače, na današnjem dnevnom redu sjednice Skupštine su bili izvještaji o radu i finansijskom poslovanju za 2022. javnih ustanova, pored ostalog, iz oblasti zdravstva, među kojima su i Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, „Apoteke Sarajevo“, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

O ovim zanimljivim temaama se možete informirati i na linku OVDJE ili pogledati kompletnu sjednicu na linku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije