Naša tema | Ministar Isak još prošle godine osigurao novac za ljekarske preglede policajaca FUP-a

5
A. S.
Naša tema | Ministar Isak još prošle godine osigurao novac za ljekarske preglede policajaca FUP-a
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ramo Isak

Nakon što se saznalo da je policijska službenica, pripadnica Policijske stanice Jablanica, Policijske uprave Konjic Majda Ramić (42), izvršila samoubistvo ispred svoje porodične kuće u Jablanici, što je potvrđeno i uviđajnim radnjama, te posljednjeg slučaja u Tuzli, gdje je Amru Kahrimanović hicima iz pištolja usmrtio policijski službenik Elvis Ćustendil, redakcija portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je kabinet Rame Isaka.

Iz kabineta federalnog ministra unutrašnjih poslova, smo dobili odgovor na veoma važno pitanje - ljekarskih pregleda svih policijskih službenika Federalne uprave policije.

Iz kabineta ministra, Radiosarajevo.ba dobio je odgovor da su još na početku mandata, odnosno 2023. godine, federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić dogovorili da će biti izvršeni ljekarski pregledi svih policijskih službenika Federalne uprave policije.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Stav ministra Isaka i direktora Munjića bio je da to predstavlja najvažniji prioritet za koji moraju biti osigurana finansijska sredstva.

U skladu s tim u budžetu za 2024. godinu planirana su i osigurana sredstva u iznosu od 220.000 KM za ljekarske preglede policijskih službenika Federalne uprave policije.

Službenicima koji su radili na izradi budžeta za 2024. godinu još u fazi izrade, odnosno prošle godine, data je jasna instrukcija kako se sredstva namijenjena za ljekarske preglede ne smiju umanjivati, a ni ukidati iz budžetskog zahtjeva.

Brat ubijene Amre: "Slomio sam se jutros, direktor policije nije nam ni saućešće izjavio"

Brat ubijene Amre: "Slomio sam se jutros, direktor policije nije nam ni saućešće izjavio"

"Smatram bitnim istaći kako je ovo prvi put da su odobrena naprijed navedena sredstva kako bi se utvrdile zdravstvene sposobnosti policijskih službenika. Posebno se zahvaljujemo premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću, federalnom ministru finansija Toniju Kraljeviću, Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine koji su u konačnici omogućili da sredstva za ljekarske preglede budu u budžetu Federalne uprave policije za 2024. godini.

Ujedno pozivamo kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova da prilikom definisanja prioriteta vode se stvarnim i primarnim potrebama, a naš stav je da ljekarski pregledi policijskih službenika predstavljaju najvažniji prioritet”, kazao je za portal Radiosarajevo.ba federalni inspektor - šef Kabineta ministra FMUP-a Ervin Mušinović. 

Dragan Mioković: 'Pustite, pobogu, ljekare među te žene i muškarce tamo'

Dragan Mioković, iskusni sarajevski policajac i nekadašnji vođa tima istražitelja Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo, objavio je nakon ubistava i samoubistava policicjskih službenika zanimljivu objavu na društvenoj platformi X (nekadašnji Twitter).

Prenosimo je u cijelosti:

"Čitam, policajka mlada 42 godine, pucala iz službenog pištolja sebi u glavu… Pustite, pobogu, ljekare među te žene i muškarce tamo… Neće se imati ko voziti tim kanadskim BOVovima i nemam pojma čijim helikopterima", napisao je Mioković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije