Važna poruka čelnika NAC-a: NATO posvećuje Bosni i Hercegovini, ali i cijelom Zapadnom Balkanu

0
A. S.
Važna poruka čelnika NAC-a: NATO posvećuje Bosni i Hercegovini, ali i cijelom Zapadnom Balkanu
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Mircea Geoana

Predstavnici Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), predvođeni zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceaom Geoaaăom, u Sarajevu su u petak, 2. februara, podržali niz važnih sastanaka sa političarima iz Bosne i Hercegovine, ali i specijalnim vojnim snaga Europske unije (EUFOR – ALTHEA).

Mircea Geoana uvjerava da je Bosna i Hercegovina dugotrajni i bliski partner Sjeveroatlanskog saveza (NATO).

„Ono što se dešava u Bosni i Hercegovini bitno je za sigurnost Zapadnog Balkana, a što se dešava na Zapadnom Balkanu bitno je za sve nas u Europi. NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Svi politički lideri moraju raditi zajedno da bi sačuvali jedinstvo i zaštiti državne institucije“, poručio je Mircea Geoana.

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Navodi i da je NATO predan Bosni i Hercegovini godinama i podržava njena reformska nastojanja, kroz svoj paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta.

„Pomažemo jačati vaše sposobnosti, u oblastima kao što su upravljanje vanrednim situacijama, cyber odbrana i borba protiv terorizma. Ove reforme čine BiH otpornijom i sigurnijom i nude sjajniju budućnost svim vašim građanima“, kazao je Geoana.

On je još rekao da i nedavna posjeta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Sarajevu potvrđuje koliku pažnju NATO posvećuje Bosni i Hercegovini, ali i cijelom Zapadnom Balkanu.

Tokom petka, 2. februara, prije nego je napustio Bosnu i Hercegovinu, Mircea Geoana je razgovarao sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, a posjetio je i bazu EUFOR ALTHEA u Butmiru kod Sarajeva, gdje se susreo sa komandantom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Pamelom McGahom i novim komandantom EUFOR-a Mađarem Laszlom Sticzom.

Geoana je imao priliku da se susretne i sa nevladinim organizacijama u Sarajevu, i kratko razgovara sa studentima iz Bosne i Hercegovine.

Visoka delegacija NAC-a boravi u Sarajevu: Denis Zvizdić dao tri prijedloga NATO-u

Visoka delegacija NAC-a boravi u Sarajevu: Denis Zvizdić dao tri prijedloga NATO-u

U četvrtak, 1. januara, Mircea Geoana, je imao susret i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojem nije bila Željka Cvijanović, ali su, prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba, na sastanku bili njeni savjetnici.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je govorio da je ovaj entitet u Bosni i Hercegovini za ostanak snaga EUFOR-a, ali da nije za to da BiH postane članica NATO-a, već za 'neki vid saradnje'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije