Profesorica Bećirević o posjeti Sjevernoatlantskog vijeća: Vrata NATO-a otvorena za BiH

0
F. V.
Profesorica Bećirević o posjeti Sjevernoatlantskog vijeća: Vrata NATO-a otvorena za BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Edina Bećirević

Članovi Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) borave dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Nakon 13 godina, članovi glavnog političkog tijela NATO-a jučer su se sastali sa zvaničnicima BiH, a delegaciju je predvodio zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana.

NATO snažno podržava BiH, poručili su tom prilikom. Uz ostalo, kazano kako Savez „pozorno prati stanje u BiH„ jer stabilnost naše zemlje smatra ključnom za cijelu regiju zapadnog Balkana.

Snažna podrška

Članovi Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), pored ostalog, susreli su se i s predstavnicima akademske zajednice i nevladinog sektora u zemlji, ali i bh. studentima, što je posebno zanimljivo.

Bihać jutros topliji od Neuma: Danas sunčano i do 26 stepeni - evo kad dolazi promjena vremena

Bihać jutros topliji od Neuma: Danas sunčano i do 26 stepeni - evo kad dolazi promjena vremena

Tim povodom za portal Radiosarajevo.ba govori prof. dr. Edina Bećirević, predsjednica Atlantske Inicijative i redovna profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

"Ova posjeta Sjevernoatlantskog vijeća, u veoma turbulentnom političkom periodu za Bosnu i Hercegovinu, snažan je pokazatelj politike otvorenih vrata prema BiH. Značajno je da su se članovi NAC-a sreli i sa studentima, akademskom zajednicom i Atlantskom inicijativom, što im je pružilo uvide koji su vjerovatno bili drugačiji od onih koje su stekli sa u sastancima s političkim liderima", kaže profesorica Edina Bećirević.

Percepcija građana

Zanimljivo je da su na ovom sastanku prezentirani rezultati istraživanja percepcije NATO-a kod bosanskohercegovačkih građana.

Posjeta visokog zvaničnika NATO-a Oružanim snagama BiH u Rajlovcu: Obratio se i Zukan Helez

Posjeta visokog zvaničnika NATO-a Oružanim snagama BiH u Rajlovcu: Obratio se i Zukan Helez

"Na sastanku smo im prezentirali rezultate istraživanja koji pokazuju da se percepcije bosanskohercegovačkih građana o NATO-u ne mogu poistovjetiti sa anti-NATO političkim diskursom određenih političkih krugova. Naime, usprkos negativnoj političkoj retorici, i u bosanskohercegovačkom entitetu RS podrška za NATO je veća od očekivane. Bilo je značajno da smo ta i saznanja o drugim istraživanjima podijelili sa članovima NAC-a", zaključila je profesorica Bećirević.

Snažna podrška NATO-a

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primili su 1. februara članove Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje je predvodio zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoană. Istaknuli su da su članovi NAC-a „donijeli ohrabrujuće poruke za sve ljude u BiH da NATO daje punu podršku i da je posvećen suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te da je „stabilnost BiH i u interesu Sjevernoatlantskog saveza“. Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišo založila se za jačanje partnerstva između NATO-a i BiH. Ambasada SAD-a pozdravila je, također, posjetu članova NAC-a Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije