Elmedin Konaković: 'Greška prethodnih vlasti je što smo od članstva došli do saradnje s NATO-om'

10
Radiosarajevo.ba
Elmedin Konaković: 'Greška prethodnih vlasti je što smo od članstva došli do saradnje s NATO-om'
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Mircea Geoană, Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković obratio se nakon održanog sastanka s zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceaom Geoanaom.

Kako je Konaković rekao, NATO je nepokolebljiv u svojoj podršci suverenitetu i teritoritorijalnom integritetu Bosni i Hercegovini. 

"To je poruka ne samo onima u BiH koji žive i sanjaju drugačije scenarije, nego i onima koji u ovim velikim geopolitičkim potresima širom svijeta možda planiraju tretirati ovaj dio Evrope kao neku svoju interesnu sferu. 

Klasa i u 38. godini: Džeko zablistao i hat-trickom približio Fenerbahce trećem pretkolu Lige prvaka

Klasa i u 38. godini: Džeko zablistao i hat-trickom približio Fenerbahce trećem pretkolu Lige prvaka

Pokazali smo da naš nivo i stepen spremnosti za tu vrstu saradnje nije na niskom nivou. Nakon svih ovih događaja, najavljujemo i buduće. Ovdje će se dešavati još neki veliki skupovi u organizaciji naših vlasti u saradnji sa NATO-om. Naredni veliki simpozijum Partnership 360 bi trebao biti u zadnjem kvartalu ove godine, što potvrđuje spremnost na zajedničku saradnju. 

Danas više nego ikad žalim zbog odluke prethodnih vlasti da BiH sa jasno definisanog puta punopravnog članstva u NATO-u, prebaci u kolosijek saradnje sa NATO-om. Saradnja sa NATO-om je veoma važna, možda krucijalna za BiH, ali tu pogrešku da nemamo jasno definisan put, bez obzira što imamo i usvojene zakone koji nam to garantuju, smatram slabošću prethodnih vlasti", rekao je Konaković.

Mircea Geoană, Elmedin Konaković
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Mircea Geoană, Elmedin Konaković

Govorio je i Mircea Geoană, zamjenik generalnog sekretara NATO-a. On je rekao: "BiH je dugotrajni i bliski partner NATO-a. Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji, implikacijama po stabilnost u širem regionu, jer ono šta se dešava u BiH bitno je za sigurnost Zapadnog Balkana, a što se dešava na Zapadnom Balkanu bitno je za sve nas u Evropi.

NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Secesionističke politike, retorika podjele potkopavaju stabilnosti i koče reforme. Svi politički lideri moraju raditi zajedno da bi sačuvali jedinstvo i zaštiti državne institucije. 

Pomažemo jačati vaše sposobnosti, u oblastima kao što su upravljanje vanrednim situacijama, cyber odbrana i borba protiv terorizma. Ove reforme čine BiH otpornijom i sigurnijom i nude sjajniju budućnost svim vašim građanima. 

Ovo će biti dva dana intenzivne posjete koju ćemo iskoristiti kako bi shvatili koje su potrebe vaše zemlje. Ja sam cijeli svoj profesionalni i politički život posvetio svojoj zemlji da postane članica ove dvije organizacije. Na vama je da odlučite koliko brzo ćete ići, u kojem pravcu ćete ići, ali mislim da dokazano da ove organizacije nude bolji život, bolju perspektivu građanima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije