Komšić i Bećirović primili delegaciju NATO-a: Pružili snažnu podršku BiH

4
Radiosarajevo.ba
Komšić i Bećirović primili delegaciju NATO-a: Pružili snažnu podršku BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Članovi Predsjedništva BiH Bećirović primili članove NAC

Poželivši dobrodošlicu gostima, predsjedatelj Komšić i član Predsjedništva BiH dr. Bećirović rekli su da je ovaj posjet članova NAC-a velika potpora za Bosnu i Hercegovinu i izvrsna prigoda za jačanje suradnje Bosne i Hercegovine i NATO-a.

Istaknuli su da su članovi NAC-a donijeli ohrabrujuće poruke za sve ljude u BiH, a to su da NATO daje punu potporu i da je posvećen suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, da nastavlja potporu Bosni i Hercegovini i da je stabilnost BiH i u interesu Sjevernoatlantskog saveza.

Izraženo je uvjerenje da je ovo jedan od najvažnijih i najuspješnijih sastanaka za Bosnu i Hercegovinu u ovoj godini. Naglašeno je da Bosna i Hercegovina nastavlja suradnju s NATO-om, uz konstataciju da bi ona trebalo da bude i brža i opsežnija.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Potvrdili su da su euroatlantske i EU integracije, uz razvoj dobrosusjedskih odnosa i jačanje regionalne stradnje, prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine u cilju uključivanja Bosne i Hercegovine u moderne europske, političke, ekonomske i sigurnosne integracije.

Zamjenik generalnog tajnika NATO-a Mircea Geoană poručio je da NATO ostaje čvrsto opredijeljen za suradnju s Bosnom i Hercegovinom u očuvanju njenog mira i stabilnosti. Istaknuo je da i nedavni posjet generalnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga potvrđuje koliku pozornost NATO posvećuje Bosni i Hercegovini, ali i cijelom zapadnom Balkanu.

Naveo je da je suradnja s NATO-om snažan podstrek i za reformske procese u Bosni i Hercegovini, obećavši da će NATO nastaviti da joj pruža pomoć u tome.

Veleposlanici zemalja članica NAC-a smatraju da je sigurnost Bosne i Hercegovine veoma važna za Zapadni Balkan i Europu i da Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu za stabilnost regije. Pozvali su vlasti u Bosni i Hercegovini da nastave reforme obrambenog i sigurnosnog sistema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije