Bećirović o članstvu u NATO-u: Neutralnost ne postoji, neka Željka Cvijanović objasni svoje stavove

7
Radiosarajevo.ba
Bećirović o članstvu u NATO-u: Neutralnost ne postoji, neka Željka Cvijanović objasni svoje stavove
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Prvog dana posjete, Geoana i ambasadori zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza održali su sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisom Bećirovićem i Željkom Komšićem.

Nakon sastanka, Bećirović se obratio medijima i govorio o važnosti današnjeg sastanka. 

"Svi mi imamo benefite od današnjeg sastanka, i ekonomske i političke i psihološke, ovo je poruka svim ljudima da je vrijeme ratova i nemira iza nas, da dolazimo pod kišobran najveće alijanse na svijetu.

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Moram reći i da u Bosni i Hercegovini imamo i proruske političare koji ugrožavaju mir u zemlji i regiji. Tome svjedoči i intervju Milorada Dodika gdje je za Russia Today hvalio Putina i kazao kako je Rusija imala puno pravo da napadne Ukrajinu.

Nakon sastanka mogu reći da je sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i naš NATO interes, jer naša zemlja pripada euroatlanskim integracijama. Dobili smo veću podršku nego ikad i to je ohrabrujuće.

Stoltenberg s Bećirovićem: "NATO ne odobrava retoriku, koja podstiče podjele i ugrožavanje BiH"

Stoltenberg s Bećirovićem: "NATO ne odobrava retoriku, koja podstiče podjele i ugrožavanje BiH"

Treba razlikovati dvije stvari, jedno su lični stavovi, a druga dimenzija usvojeni zakoni i strategije, držim se principa zakona i ustavnosti. Svi moraju poštovati i provoditi zakone Bosne i Hercegovine, oni koji to ne čine čine kazneno djelo.

BiH je pravna država, a o neutralnosti ne možemo govoriti, to ne postoji. Zar može niži dio vlasti da kroji državnu politiku BiH? To ne može raditi Bavarskoj Njemačka, pa tako ne može ni u BiH", rekao je Bećirović.

Dodao je i da dolazak James O'Briena, pomoćnika američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena jako važan za našu zemlju.

"Njegov dolazak nije slučajan, i to je važna posjeta, važna poruka i sutra ćemo imati taj sastanak. Ne želim prejudicirati o čemu će biti govora, ali to je važna poruka svima u BiH i regiji. SAD je prijatelj BiH, pružaju nam punu podršku, i to je važno za nas", rekao je.

Bećirović se i tri puta do sada susreo sa generalnim sekretarom NATO-a.

"Moja prva vanjskopolitička posjeta, bila je u Briselu, gdje sam razgovarao s Stoltenbergom i generalom Bauerom, mi želimo tu saradnju da dodatno ojačamo i vrlo je važno da provodimo oni što jesu obaveze Bosne i Hercegovine. Političari se moraju vratiti na pravni teren, a ne samo da su na političkom terenu", rekao je Bećirović.

Upitan zašto Željka Cvijanović nije prisustvovala sastanku Bećirović je kazao kako to ne želi komentarisati. 

"Nikada u ovom mandatu nisam govorio o drugim članovima Predsjedništva BiH. Sve što se odnosi na stavove Željke Cvijanović neka sama objasni", kazao je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije