Magazinović: "Podržavam Bećirovićevu inicijativu, Vehabović je opravdao izbor u ime BiH"

1
Fena
Magazinović: "Podržavam Bećirovićevu inicijativu, Vehabović je opravdao izbor u ime BiH"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović pozdravlja inicijativu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića da, na prvoj narednoj sjednici, Predsjedništvo BiH razmatra Informaciju o izboru sudije u Evropskom sudu za ljudska prava, kao i druge međunarodne obaveze BiH u oblasti ljudskih prava.

Kako je naglasio u saopćenju za javnost, osim što je sudiji iz Bosne i Hercegovine u Evropskom sudu za ljudska prava istekao mandat, prije više od dvije godine, postoji i nedopustivo dugi zastoj u imenovanju predstavnika Bosne i Hercegovine u važnim tijelima i komitetima.

Tako stoji neispunjena obaveza imenovanja u Evropskoj komisiji protiv rasizma i netolerancije (ECRI), Savjetodavnom komitetu o Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina, kao i Evropskom komitetu za sprječavanje mučenja i neljudskog ili degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT). 

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

"Sve te neispunjene obaveze su česta tema na sastancima sa zvaničnicima Vijeća Evrope i bez dileme utječu na imidž naše države, šaljući lošu poruku da se u slučaju Bosne i Hercegovine radi o državi koja nije u stanju ispunjavati obaveze koje proističu iz punopravnog članstva u Vijeću Evrope. Zbog svega toga, još jednom ću, kao predsjedavajući bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, proslijediti Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara obavijesti i molbe iz Vijeća Evrope da Bosna i Hercegovina ispuni svoje obaveze", naglasio Magazinović. 

Smatra da je važno znati da, kad je o Vijeću Evrope riječ, u većini slučajeva države ne biraju svoje predstavnike nego šalju veći broj kandidata između kojih tijela Vijeća Evrope biraju predstavnika države članice.

"Tako ćemo ove sedmice svi mi zastupnici, na zasjedanju u Strasbourgu, birati sudije Evropskog suda za ljudska prava iz Bugarske, Litvanije i Luksemburga", istaknuo je. 

Ministar Helez domaćin svečane akademije uz Dan OS BiH: "Imamo Oružane snage jače nego ikad"

Ministar Helez domaćin svečane akademije uz Dan OS BiH: "Imamo Oružane snage jače nego ikad"

"Izražavam žaljenje što se za dnevno političke potrebe koristi ime Farisa Vehabovića, aktuelnog sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i nesporno vrhunskog pravnika, koji je u svom mandatu opravdao kandidaturu i izbor u ime Bosne i Hercegovine.

Smjena izabranog sudije Evropskog suda za ljudska prava nije moguća od strane države iz koje dolazi, a u konkretnom slučaju sudiji iz Bosne i Hercegovine je mandat istekao prije više od dvije godine", naglasio je u saopćenju za javnost predsjedavajući Delegacije PS BiH u PSVE Saša Magazinovića, prenosi Sektor za odnose s javnošću PS BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije