Borjana Krišto: 'Saradnja s NATO-om uključuje nužne reforme ključne za europski put zemlje'

3
Anadolija
Borjana Krišto: 'Saradnja s NATO-om uključuje nužne reforme ključne za europski put zemlje'
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Zukan Helez, Borjana Krišto, Mircea Geoană

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto učestvovala je danas na sjednici Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u Sarajevu.

Sjednici su osim Krišto i zamjenika generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana prisustvovali su i zamjenik predsjedavajuće i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, kao i Nenad Nešić, ministar sigurnosti i Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova

Krišto je tokom obraćanja naglasila da ovaj sastanak kao i nedavni susret s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom potvrđuju jačanje partnerstva između Bosne i Hercegovine i NATO-a. Saradnja s NATO-om, kako je istaknula, uključuje nužne reforme ključne za europski put zemlje.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Predsjedavajuća je još jednom ukazala na čvrsto opredjeljenje Bosne i Hercegovine za osiguranje kolektivne sigurnosti i stabilnosti u regiji i u svijetu te suzbijanje prijetnji poput terorizma i organiziranog kriminala. Također, istaknula je da prioriteti vanjske politike BiH ostaju saradnja s NATO-om, europske integracije te razvoj dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

Krišto je navela da Bosna i Hercegovina nastavlja raditi na unaprjeđenju sistema sigurnosti i jačanju kapaciteta za odbranu koji su ključni za očuvanje stabilnosti zemlje.

Sumirajući rezultate u protekloj godini, Krišto je naglasila da konsenzus ostaje načelo rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te da je od iznimne važnosti postizanje političkog konsenzusa sva tri konstitutivna naroda po ključnim pitanjima koji se tiču stabilnosti i budućnosti Bosne i Hercegovine.

Komšić i Bećirović primili delegaciju NATO-a: Pružili snažnu podršku BiH

Komšić i Bećirović primili delegaciju NATO-a: Pružili snažnu podršku BiH

Intenziviranje aktivnosti u vezi s reformom izbornog zakonodavstva smatra se ključnim za daljnji napredak.

Zahvaljujući NATO-u na odobrenom paketu pomoći, Bosna i Hercegovina će jačati obrambene sposobnosti s iznosom od 48 do 53 miliona eura tokom pet godina. Predsjedavajuća Krišto izrazila je uvjerenje u nastavak suradnje s NATO-om i daljnji korak u odnosima i procesima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije