Važan iskorak: Veterinarski fakultet izolirao bh. soj virusa SARS-CoV-2

Radiosarajevo.ba
Važan iskorak: Veterinarski fakultet izolirao bh. soj virusa SARS-CoV-2
Foto: Veterinarski fakultet u Sarajevu / Laboratorij

Laboratorij za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu iz kliničkih uzoraka ljudi oboljelih od COVID-19 izolirao je prvi bosanskohercegovački soj virusa SARS-CoV-2,, koji je uzročnik oboljenja.

"Ovaj, za bosanskohercegovačku nauku, u cjelini veliki i vrlo važan iskorak, napravljen vlastitim sredstvima Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, predstavlja konkretan doprinos domaće pameti, inventivnosti i znanja svjetskim naporima u rasvjetljavanju prirode i porijekla virusa s jedne te potencijalni doprinos razvoju adekvatne vakcine s druge strane", saopćeno je iz Veterinarskog fakulteta.

Istakli su da posjed vlastitog soja virusa također predstavlja i polaznu osnovu za brojna multidisciplinarna istraživanja i projekte, kako naučnoistraživačke tako i aplikativne, domaće i međunarodne.

"Posebno je značajno istaći da je najveći dio rada na izolaciji virusa, pod supervizijom šefa Laboratorija prof. dr. Teufika Goletića, napravio mladi naučnoistraživački tim, dominantno sačinjen od studenata doktorskog studija 'Veterinarska medicina i javno zdravstvo'.

Na projektu izolacije virusa izuzetno značajan doprinos dali su i Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine predstavljena akademkinjom prof. dr. Mirsadom Hukić te eminentni mikrobiolozi, kliničari, genetičari i epidemiolozi iz većeg broja institucija sa područja cijele Bosne i Hercegovine", naglasili su.

Napomenuli su da je ovaj značajan korak dio šire studije u kojoj sudjeluju i druge bosanskohercegovačke institucije, a koji bi trebao rezultirati ustanovljavanjem genetičkih sekvenci soja SARS-CoV-2 virusa prisutnog u BiH populaciji.

"Za dovršetak spomenute studije - molekularne karakterizacije, odnosno sekvencioniranja genoma izoliranog bosanskohercegovačkog soja virusa COVID-19 te virusnih genoma iz kliničkih uzoraka, a kojim bi pored ostalog dobili i odgovore na pitanja puteva unosa virusa, stepen i vrstu mutacija, ali i adekvatnosti i primjerenosti korištenih PCR temeljenih dijagnostičkih testova, neophodna je podrška nadležnih ministarstava. S tim u vezi, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu izražava svoju zahvalnost za interes i zalaganje iskazano od strane Federalnog ministarstva zdravlja te posebno Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju i UNDP-ovom Programu podrške odgovoru na COVID-19 u BiH", navedeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije