COVID-19 / GAVI: Ne znamo koja će vakcina djelovati i hoćemo li je uopće imati

25. 05. 2020. u 06:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Prve naznake o učinkovitosti potencijalne vacine protiv koronavirusa moguće su najesen, rekao je Seth Berkley, izvršni direktor saveza za vakcine GAVI.

Dodao je da vjeruje kako vakcina dugo neće biti dostupno širem stanovništvu.

"Nažalost, mi zaista ne znamo koja će vakcina djelovati i hoćemo li je uopće imati. Ako budemo imali sreće, prve naznake o učinkovitosti vakcine imat ćemo najesen", rekao je Seth Berkley.

No i dalje će trebati prijeći veliki put da odobrena aktivna supstanca globalnoj populaciji postane dostupna u velikim količinama, poručio je.

Pozvao je na zajedničke globalne napore u proizvodnji i distribuciji potencijalne vakcine. Kaže da je potreban međunarodni sporazum za izgradnju proizvodnih kapaciteta kako bi se vakcina, jednom kad se pronađe, brže proizvodila.

"Zemlje trebaju raditi zajedno kako bi mogle međusobno dijeliti vakcine u slučaju da nečija vakcina nije valjana", rekao je Berkley i dodao kako je moguće da će neke vakcine bolje djelovati na mlade, a neka druge na starije dobne skupine. 

Pozvao je Svjetsku zdravstvenu organizaciju da objavi jasne smjernice o upotrebi i distribuciji vakcine kako bi se spriječilo da ona prvo postane dostupna bogatima nauštrb najpotrebitijima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA