Marošević i Imamović: Vareš primjer kako upravljati komunalnom infrastrukturom

1
Radiosarajevo.ba
Marošević i  Imamović: Vareš primjer kako upravljati komunalnom infrastrukturom
Foto: Radio Bobovac / Vareš je primjer ostalim gradovima kako upravljati komunalnom infrastrukturom

Mnogi gradovi u BiH imaju problem s komunalnom infrastrukturom, upravljanjem otpadom i vodama, što nije slučaj s općinom Vareš koju je danas zajedno sa svojim saradnicima posjetio gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Razmjena iskustava, stvaranje prijateljskog okruženja i razbijanje predrasuda te kako se to reflektira na ulaganja u privredu bile su neke od tema gradonačelnika Imamovića te načelnika općine Vareš Zdravka Maroševića.

„Zadovoljan sam i sretan da je iz grada sa Drine, Goražda koji je daleko veći i jači od Vareša, boravio načelnik ovog grada. Došao je s razlogom, da razmjenimo iskustva na svim poljima, odnosno da se uvjeri u ono što je u medijskom prostoru prezentirano. Naš zajednički život, razbijanje predrasuda i kako se to sve reflektira na ulaganja u privredu. Ono što imaju problema mnogi gradovi i općine u državi, a to je komunalna infrastruktura i upravljanje komunalnim otpadom.

Danas smo ih upoznali s putom koji je prošlo naše komunalno poduzeće i kakve smo donosili odluke i kako se to sve treba posložiti kako bi jedno komunalno poduzeće trebalo da radi kako bi stvaralo dobit u poslovanju. Nadam se da će se naša suradnja nastaviti zajedno s komunalnim poduzećem koje će im dati upute, savjete i primjere kako bi što bolje riješili svoje poteškoće. Moguće je očekivati i drugu suradnju na ekonomskoj računici i turizmu“, rekao je načelnik Marošević

Gradonačelnik Goražda zadovoljan posjetom i oduševljen je s onim što je vidio, a posebno se interesirao za rad komunalnog preduzeća iz Vareša koje je po svom načinu rada i samoodrživosti jedinstven primjer u našoj zemlji.

„Dobili smo preporuku da posjetimo Vareš oko kojeg se stvara pozitivna klima a koji je jedno vrijeme bio zaboravljen i ostavljen. Ljudi u Varešu su shvatili da se moraju osloniti na vlastite snage. Svakako je pozitivan primjer rad vašeg direktora komunalnog poduzeća koji širom Bosne i Hercegovine daje idejna i izvedbena rješenja što se tiče komunalnih politika", rekao je Imamović.

Kako Grad Goražde planira reformu komunalnog preduzeća 6. mart, pozitivna iskustva poput onog kojeg su mogli dobiti u Varešu su dobrodošla.

Ovom prilikom, predstavljen je put kroz koji je prošlo komunalno preduzeće ove općine, a kako bi bilo funkcionalan i efikasan sistem koji stvara dobit. Imamović je ovom prilikom naglasio kako je obilazio sve sarajevske općine, ali ideje, savjeti i iskustva koje nosi iz Vareša su od velikog značaja.

„Sredine koje su same morale da se izbore i dođu do rješenja su čini se mnogo bolja nego ona koja su u velikim sredinama“, rekao je Imamović.

Obećana je uzvratna posjeta načelnika sa direktorom komunalnog preduzeća kako bi se na licu mjesta upoznali i dali nova rješenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije