Ernest Imamović o tunelu Hranjen: Šta sam tražio od Fadila Novalića

1
I. B.
Ernest Imamović o tunelu Hranjen: Šta sam tražio od Fadila Novalića
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ernest Imamović

Vijest da su obustavljeni radovi na izgradnji tunela Hranjen izazvala je ogorčenje na istoku Bosne i Hercegovine. Ubrzo nakon objave Autocesta Federacije BiH da novca više nema, te da je urađeno 37 posto ugovorenih radova, oglasili su se skoro svi dužnosnici iz ovog dijela naše zemlje.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović je, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, otkrio da oko ovog novonastalog problema nema nesuglasica u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) jer je izgradnja tunela Hranjen strateški interes.

“Izgradnja tunela Hranjen je od strateškog značaja za građanke i građane Grada Goražda, ali i BPK", naglašava Imamović te upućuje poziv svim relevantnim institucijama na zajednički sastanak s ciljem da se svi zajedno uključe i ubrzaju izgradnju važnog infrastrukturnog projekta. 

"Mi prvo moramo vidjeti stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, vidjeti šta kažu u Autocestama FBiH i Direkciji za ceste BPK Goražde, da dobijemo prave informacije, ispravne podatke i saznamo o čemu se tu radi, zašto su radovi zaustavljeni te kad će biti nastavljeni", poručuje Imamović uz napomenu da "tunel Hranjen mora biti završen".

Gradonačelnik Goražda je stava da će planirani zajednički sastanak smanjiti mogućnost dezavuisanja javnosti s poluinformacijama koje, napominje Imamović, u posljednje vrijeme uznemiruju stanovnike ove  bh. regije.

"Ja kao gradonačelnik, zbog stanja javnosti ovdje u Goraždu moram imati ispravne podatke da bi ih mogao reći javnosti i novinarima. Moram znati o čemu se radi i o tome ćemo u petak obavijestiti javnost", zaključuje Imamović.

Podsjećamo, zvanični poziv upućen je premijeru Vlade FBIH Fadilu Novaliću, premijerki BPK Goražde Aidi Obući, v.d direktoru JP Autocesta Elmedinu Voloderu i generalnom direktoru IPSA Instituta Enku Hubaniću. Ovaj sastanak zakazan je za petak, 6. augusta u Goraždu.

Autoceste FBiH: Raspisati novi tender

Za završetak izgradnje tunela Hranjen struka će biti ta koja će dati rješenja, poručuju iz JP Autoceste FBiH. Naglašavaju kako njihova "rješenja neće uzimati u obzir politikanstva koja nisu usmjerena ka cilju a to je završetak projekta" konstatirajući da je "to interes šire zajednice koji prevazilazi uskostranačke borbe".

Iz ovog preduzeća poručuju kako slijedi priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom FBiH i u skladu sa važećom regulativom, što bi omogućilo nastavak radova sa manjim rizikom u odnosu na ranije stanje. Podsjećamo, za nastavak izgradnje tunela Hranjen na računu je ostalo 2.131.193,80 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije