Radovi na tunelu Hranjen ne mogu se nastaviti: Nisu obezbijeđena sredstva

5
Radiosarajevo.ba
Radovi na tunelu Hranjen ne mogu se nastaviti: Nisu obezbijeđena sredstva
Foto: Autoceste FBiH / Tunel Hranjen

Radovi na tunelu Hranjen se ne mogu nastaviti jer nisu obezbijeđena dodatna sredstva za dalju realizaciju, navodi se u saopćenju Autocesta FBiH.

Ostatak saopćenja prenosimo u cijelosti.

"Činjenica je da je izvođač do sada izveo 37 posto radova na tunelu, da je utrošeno 97 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova kao i da je proteklo 80 posto ugovorom roka za završetak radova.

Od imenovanja 11. juna 2021. godine aktuelna Uprava JP Autoceste FBiH je uradila analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve dalje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stepena eventualne odgovornosti svih sudionika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta.

Uprave JP Autoceste FBiH pripremila je određene zaključke koji su već upućeni prema investitoru projekta - Vladi FBiH.

Stav JP Autoceste Federacije BiH je da, bez obzira na stanje u kome se projekat trenutno nalazi, ne treba odustati od izgradnje tunela Hranjen.

Ono što slijedi je priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom FBiH i to prema opštim uslovima ugovora FIDIC - Crvena knjiga, što bi omogućilo nastavak radova sa manjim rizikom u odnosu na ranije stanje", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, tunel je trebao biti izgrađen na dionici Prača - Goražde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije