Radovi u centru Sarajeva: Uređuje se pješačka zona

2
Radiosarajevo.ba
Radovi u centru Sarajeva: Uređuje se pješačka zona
Foto: Općina Centar Sarajevo / Radovi u Radićevoj ulici u Sarajevu

U centru glavnog grada BiH, u ponedjeljak je počelo uređenje pješačke zone u Radićevoj ulici. Stanari okolnih zgrada uskoro će dobiti nova mjesta za šetnju i uređen prostor.

Kako je navedeno iz Općine Centar, asfaltiraju se trotoari, a istovremeno će biti realiziran i projekat uklanjanja arhitektonske barijere između Radićeve i obližnje ulice La Benevolencija.

Umjesto starog dotrajalog stepeništa, tokom realizacije ovog projekta, biće izgrađena pristupna rampa za nesmetanu komunikaciju invalidnih lica u kolicima.

Navedene radove finansira Općina Centar u čijem je ovogodišnjem budžetu planiran iznos od 91.000 KM. Osim asfaltiranja također će biti postavljeni novi betonski ivičnjaci, te će biti popločane dvije plohe na kojima se nalaze klupe za sjedenje.

Planirano je da radnici preduzeća „Park“ na ovoj lokaciji u centru Sarajeva posade nova stabla, dok će hortikulturno uređenje zelenih površina u Radićevoj ulici biti realizirano u mjesecu septembru, kad i temperature zraka budu niže.  

Iz Općine Centar navode da su za izvođenje radova zadužene firme „Ado-Trans“ i „Sela“, sa kojima je potpisan okvirni sporazum.

Okončanje projekta planirano je do sredine ove sedmice. Podsjećamo, u Radićevoj ulici prethodno su okončani radovi na vodovodnoj mreži

Radnici preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ izgradili su nove vodovodne šahtove i spojili vodovodne priključke stambenih objekata između brojeva 5 i 7 na novi sistem, čime je omogućeno tačno praćenje utroška vode za svaki ulaz posebno. Za navedeni projekat i izgradnju novog cjevovoda u Ulici Čekaluša 74-78 iz općinskog budžeta ranije je izdvojen iznos od 64.340 KM. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije