Na današnji dan prvi put je spomenuto ime rijeke Bosne

1
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan prvi put je spomenuto ime rijeke Bosne
Foto: Arhiv / Rijeka Bosna, Ilustracija

Na današnji dan trećeg augusta 8. godine nove ere prvi put je spomenuto ime Bosna u kontekstu rijeke, podijelili su iz Historijskog arhiva Sarajeva na svojoj Facebook stranici.

Njihovu objavu prenosimo u cjelosti:

"Veliki ilirski ustanak (6-9. god.) više od tri godine pravio je velike probleme tada moćnom Rimskom carstvu jer su se udružene ilirske i panonske narodnosne zajednice odlučno suprostavile rimskom sistemu i načinu uprave.

Ustanak u Iliriku izazvao je veliku pometnju u samom Rimu, a iznenadni sukob od strane rimskih izvora nazvan je najvećim još od vremena punskih ratova. Dvojica Batona iz redova Dezidijata i Breuka, svojevrsnim načinom ratovanja potpomognuti specifičnom konfiguracijom nepristupačnog terena pravili su velike probleme rimskoj vojsci.

Ipak, konglomerat naroda i plemena u Iliriku nakon početnih uspjeha značajno je uzdrman predajom Batona Breučkog rimskim vlastima. Čin predaje Batona iz redova Breuka odigrao se na rijeci Bathinus. Na osnovu Antium Calendara, dešavanja kod rijeke Bathinus desila su se 3. 8. 8. god. n. e..

Tada se Baton Breučki predao Rimljanima, a nakon toga izručio je i kralja Breuka, Pinesa. Tačna lokacija se nalazila vjerovatno negdje u donjem toku rijeke Bosne, na oserijatsko-breučkoj granici.

Za našu nacionalnu historiju i općenito antičku ovo je izuzetno značajan događaj jer osim svoje važnosti za daljnji tok Velikog ilirskog ustanka prvi put je spomenuto ime Bosna (Bathinus) u kontekstu rijeke", napisali su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije