Vapaj načelnika Jablanice: Gori i hrvatska i bosanska i srpska zemlja...

8
A. L.
Vapaj načelnika Jablanice: Gori i hrvatska i bosanska i srpska zemlja...
Foto: N1 / Načelnik Jablanice o požarima

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović za portal Radiosarajevo.ba kaže kako je situacija na ovom području vrlo blizu katastrofe.

Podsjetimo, požar u Jablanici ne prestaje već nekoliko dana. Vatrogasne ekipe su na terenu, ali problem predstavlja činjenica što se radi o nepristupačnom području.

Na efikasno gašenje požara može se uticati isključivo iz zraka, pomoću helikoptera, ali ta opcija je propala obzirom da Milorad Dodik nije želio dati saglasnost kao član Predsjedništva BiH jer političari iz RS bojkotuju rad državnih institucija.

"Nema zamjene za Dodika u ovom momentu, jer on kao član Predsjedništva mora dati saglasnost da se pošalje pomoć. Zbog toga sam i pokrenuo krivični postupak protiv njega. Nadam se da će isti uticati na ostale političare iz RS da prekinu bojkot rada jer trenutno ne gori ni bosanska, ni hrvatska, ni srpska zemlja, već i bosanska i hrvatska i srpska", kaže Šabanović.

Dodaje da se pokušava dobiti pomoć od međunarodne zajednice, ali da je tu procedura vrlo komplikovana i da se na kraju iste mora ići na Vijeće ministara.

Jučer su u Jablanicu stigli vatrogasci iz Sarajeva u pokušaju da pomognu, ali brzo su se vratili.

"Teren nije pristupačan za gašenje požara, zato nam vatrogasci u ovom momentu ne mogu mnogo pomoći. Oni su se vratili odmah za Sarajevo", kaže Šabanović.

Pozitivne vijesti su da trenutno nijedno naselje nije ugroženo, ali nije isključeno da će se stanje što se toga tiče pogoršati u narednim danima.

"Požar je izletio iza linija. Trenutno prijeti da ugrozi jedno naseljeno mjesto, ali naše ekipe su već na terenu i u pripravnosti smo. Trebam ovdeje reći kako nam je EUFOR izašao u susret, onoliko koliko je mogao, i ponudio nam pomoć ako zatreba eventualno evakuacija stanovništva".

Za kraj porujuče:

"Situacija je sve komplikovanija. Ovo je blizu katastrofe...".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije