Vapaj iz bh. bolnice: Svaki dan primamo ogroman broj pacijenata

1
Fena
Vapaj iz bh. bolnice: Svaki dan primamo ogroman broj pacijenata

Nakon što u prethodna dva kruga pomoći Vlade Federacije BiH u saniranju posljedica pandemije nisu bili prepoznati, Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik koja je podnijela daleko najveći teret pandemije koronavirusa kad je u pitanju Srednjobosanski kanton (KSB), dobit će milion od ukupno 35 milijuna KM koliko Vlada FBiH izdvaja za konsolidaciju i/ili restrukturiranje općih bolnica.

Direktor bolnice, dr. Emir Abdulović, kaže kako je ova ustanova podnijela daleko veći teret i dala puno veći doprinos borbi protiv pandemije u kantonu od iznosa kojim je prepoznata.

"S obzirom na to da nismo bili prepoznati u prethodne dvije godine kad su se dijelila sredstva za sanaciju covid posljedica, sad je još dobro. Međutim, iznos po nama nije odmjeren onako kako smo očekivali. Mislimo da smo dali puno veći doprinos nego smo ocijenjeni sa iznosom. Trebalo bi imati razumijevanja zbog toga jer smo podnijeli ogroman teret. Još 2020. godine kod nas je bilo 67 posto svih hospitaliziranih COVID pacijenata u kantonu, u prošloj godini to je bilo više od 50 posto, a slično očekujemo i ove godine", rekao je Abdulović.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sredstva su ovaj put uglavnom namijenjena saniranju dugova bolnica, s čim Bolnica TBC Travnik nema problema.

"Ako dođe do nas, mi ćemo ovaj iznos opet korisno upotrijebiti. Zaposlili smo novi kadar, imamo 30 posto ljudi na ugovoru na određeno, pozitivno poslujemo i smatramo da bi trebalo više ulagati u ustanove koje posluju pozitivno", rekao je ravnatelj.

Kad je u pitanju trenutna situacija s pandemijom, dolazak pacijenata je povećan.

"Imamo ogroman broj pacijenata na prijemu svaki dan. Rad nam je maksimalno otežan jer moramo uslužiti daleko veći broj pacijenata nego smo predvidjeli i pripremili se, s obzirom na karakteristike novog soja koji je puno zarazniji. Bolnica se puni, sad smo na razini popunjenosti od 70 posto, što je otprilike 80-ak pacijenata, a ako probijemo granicu od 100 pacijenata bit ćemo u problemu. Da je situacija teška i da smo iscrpljeni i to je istina", istaknuo je.

Pandemija ih, kaže, nije zaustavila u poboljšavanju uvjeta liječenja pacijenata.

"U jeku pandemije otvorili smo novi CT kabinet, kao i novi endoskopski kabinet za bronhoskopiju, a ovih dana u fazi je puštanja i novi RTG digitalni kabinet. To je bilo usko grlo koje nas je kočilo kad je u pitanju prohodnost pacijenata. Također, trenutno traju radovi na novom prostoru od 500 metara četvornih u kojem će biti smješten onkološki odjel. U ovoj godini dobit ćemo i prvog onkologa u kantonu, s obzirom na to da nam dolazi liječnica koja završava specijalizaciju. Cilj je pomoći našim ljudima da im usluga bude dostupnija", naglasio je Abdulović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije