Vakcinisat ćemo se zadnji u Europi, ništa prije proljeća

2
Radiosarajevo.ba
Vakcinisat ćemo se zadnji u Europi, ništa prije proljeća
Twitter / Oliver Varhelyi

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi objavio je danas na društvenim mrežama da EU radi sa državama zapadnog Balkana kako bi što prije dobile vakcinu protiv koronavirusa. 

"Dobar koordinirajući razgovor sa ministrima evropskih i vanjskih poslova zapadnog Balkana o najnovijem u krizi Covid-19. Radimo na tome da osiguramo da vakcine protiv Covid-19 budu pravovremeno dostupne u zemljama zapadnog Balkana, jer počinju njihova primjena u EU", naveo je Varhelyi na Twitteru.

"Izdvajamo sredstva za aranžmane za podršku i koordinaciju. U pandemiji stojimo uz zapadni Balkan, čija je budućnost u EU. Mi stojimo uz svoje partnere u susjedstvu i šire, pandemiju možemo prevladati samo zajedno", napisao je Varhelyi. 

Evropski komesar za proširenje je danas putem videokonferencije razgovarao sa ministrima vanjskih poslova iz zemalja regiona, upravo oko načina kako da se regionu pomogne u snabdijevanju vakcinama protiv koronavirusa. 

EU namjerava da, što je prije moguće, omogući da ove vakcine budu dostupne i za zemlje regiona. 

Ipak, kako navode pojedini srbijanski mediji, gnjev svih sa zapadnog Balkana izazvala je vijest da distribucija vakcina preko Covax programa, za koje su sve zemlje uplatile po pet miliona dolara, neće početi prije maja. 

To znači da će zemlje EU obaviti gotovo kompletnu vakcinaciju svog stanovništva da bi tek poslije toga zemlje zapadnog Balkana mogle da krenu u vakcinaciju svojih ljudi.

Na ovom sastanku sudjelovala je zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković. 

Turković tokom sastanka s Varhelyijem - undefined

Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Turković tokom sastanka s Varhelyijem

Ministrica je zahvalila povjereniku na organizaciji sastanka koji je još jedna potvrda kontinuirane potpore i pomoći Europske unije regiji zapadnog Balkana. Navela je da je BiH već poduzela ozbiljne korake u nabavci velike količine vakcina za najugroženije i prioritetne grupe građana koje bi trebale stići u prvom kvartalu 2021. godine, te da nadležna tijela nastavljaju intenzivan rad na osiguravanju dodatnih količina.

"Naša država kao i druge zemlje regije, očekuju daljnju pomoć svojih europskih partnera u nabavci dodatnih količina vakcina kako bi se postigla što viša stopa procijepljenosti", saopćeno je iz MVP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije