Nekadašnja miss Engleske je dio tima za COVID vakcinu: Težak rad se isplatio

2
Radiosarajevo.ba
Nekadašnja miss Engleske je dio tima za COVID vakcinu: Težak rad se isplatio
Foto: Instagram / Carina Tyrrell

Carina Tyrrell bila je miss Engleske 2014. godine, dok je na svjetskom izboru zauzela četvrto mjesto.

Ove godine, bila je dio Oxford University tima koji je radio na vakcini protiv koronavirusa.

Carina kaže da je i dalje sutkinja tokom takmičenja za izbor najljepše žene Engleske, piše Daily Mail.

"Zaista nisam očekivala da ću šest godina kasnije biti dio tima koji će tražiti vakcinu tokom svjetske pandemije koronavirusa", rekla je Carina.

Tyrrell je rođena u Švicarskoj. Njen otac Mark je bio fizičar, dok je majka Sue radila u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Medicinsku diplomu stekla je na Cambridge fakultetu.

Na kraju pete godine fakulteta, pobijedila je na jednom modnom showu u šoping centru, što je vodilo za takmičenje za miss Engleske.

Ali, njen san bio je riješiti globalne probleme, poput malarije. Sarađivala je sa WHO tokom pandemije, kada se virus tek pojavio.

"Kao i mnogi istraživači širom svijeta, i ja sam zaustavila sve što sam radila i ponudila svoje vrijeme tokom pandemije“, rekla je Carina.

Blizak član njene porodice je, nažalost, preminuo od posljedica COVID-a, što je nije spriječilo da se nastavi boriti za druge ljude.

Carina je bila dio Oxford tima koji je radio na istraživanjima kako bi se uvjerili da je vakcina sigurna za sve građane Velike Britanije.

Sarađivala je sa naučnicima i doktorima širom svijeta kako bi došlo do ovog rješenja, a njen tim je radio na vakcinama Pfizer, Moderna and Oxford AstraZeneca, piše The Sun.

"Pregledali smo oko 728 istraživanja, tražili smo obećavajuću vakcinu i, naravno, trudili smo se uvjeriti da će vakcina biti odgovarajuća za posebne grupe“, rekla je Carina.

Pojašnjava da su se u obzir uzimale godine, dob, zdravstveno stanje – kako bi se uvjerili da niko nije izostavljen.

"Morali smo se uvjeriti da će vakcina djelovati i na mlađim i starijim ljudima, zatim ljudima koji imaju rak – što je bilo bitno. Sakupljali smo podatke širom svijeta", ispričala je Carina svoje iskusto.

Mogućnost saradnje sa raznim naučnicima je jedna od stvari koju je izdvojila tokom ovog rada.

"Za odobrenje vakcine su vam potrebne godine, a mi smo uspjeli nešto uraditi za godinu dana", poručila je nekadašnja missica.

Pričala je i o dosadašnjem radu.

„Fantastično je jer se težak rad napokon isplatio. Bilo je teško u vremenu kada smo mislili o svim porodicama koje su patile tokom ovog vremena i morali smo mnogo raditi kako bi stigli do ovog rezultata“, izjavila je Carina.

Poručila je da se napokon vidi svjetlo na kraju tunela, ali i da će trebati neko vrijeme prije nego se stvari vrate u normalno stanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije