Jens Spahn / Njemačka planira vakcinaciju od 27. decembra

17. 12. 2020. u 11:52:00 Anadolija

Shares: 0

Njemačka planira da počne vakcinaciju protiv koronavirusa 27. decembra, najavilo je danas Ministarstvo zdravlja.

"Federalni ministar zdravlja Jens Spahn obavijestio je ministre zdravlja o odobrenju i dostavi BioNTech vakcine. To znači da će vakcine protiv novog koronavirusa biti dostupne u federalnim državama 27. decembra", navelo je Ministarstvo u saopćenju.

Prioritet u imunizaciji će imati korisnici domova za njegu.

Njemačka čeka odobrenje vakcine od Evropske medicinske agencije (EMA), koja će o tome da li će dozvoliti vakcinu kompanija "BioNTech" i "Pzifer" odlučivati 21. decembra.

Ove dvije kompanije su vakcinu poslale na odobrenje EMA 30. novembra.

Otkako se pojavio u Kini krajem prošle godine, koronavirus odnio je više od 1,64 miliona života u 191 zemlji i regionu u svijetu.

Više od 74 miliona slučajeva zaraze je registrovano u svijetu, a oporavljeno je skoro 42 miliona ljudi, pokazali su podaci Univerziteta "Johns Hopkins" u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sjedinjene Američke Države, Indija i Brazil ostaju najpogođenije zemlje kada je riječ o zaraženima, a Evropa se nalazi u jeku drugog vala.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)