UŽIVO | Poplave 2024: U Federaciji BiH proglašeno stanje prirodne nesreće uzrokovano poplavama

10
Radiosarajevo.ba
UŽIVO | Poplave 2024: U Federaciji BiH proglašeno stanje prirodne nesreće uzrokovano poplavama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Poplave u Fojnici

Obilne padavine tokom noći s četvrtka na petak prouzrokovale su strašne poplave u Bosni i Hercegovini. Najteže pogođena područja su Jablanica, Kiseljak, Fojnica i Vareš. 

Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, uz informacije da ima veliki broj povrijeđenih i nestalih osoba.

Poplavljene su ulice i stambeni objekti, ceste i glavne saobraćajnice su blokirane. Pričinjena je ogromna materijalna šteta a prvim informacija ima najmanje 15 žrtava.

Ovako iz zraka izgleda dionica magistralnog puta M-17 između Mostara i Jablanice

Ovako iz zraka izgleda dionica magistralnog puta M-17 između Mostara i Jablanice

Više o poplavama u Federaciji Bosne i Hercegovine čitajte na linku OVDJE.

14:56

Ekipa portala Radiosarajevo.ba je trenutno u Fojnici gdje je zabilježila prizore nakon povlačenja vode.

Bujične poplave su krenule u petak u toku noći, 4. oktobra 2024. godine, a situacija je posebno teška na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, te Fojnice. Na području Federacije Bosne i Hercegovine proglašeno je stanje prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima. 

Kako je rečeno na press konferenciji Vlade FBiH nakon vanredne telefonske sjednice svi resursi su usmjereni za pomoć unesrećenima na području pogođenim poplavama.

Više pronađite na LINKU.

Poplave se povukle u nekim dijelovima Fojnice
Radiosarajevo.ba: Poplave se povukle u nekim dijelovima Fojnice
14:49

BH Telecom izdvaja 1,5 miliona KM pomoći za poplavljena područja

Uslijed prirodne katastrofe koja je jutros zadesila nekoliko bh. gradova i njihovih okolnih područja, Nadzorni odbor BH Telecoma, u dogovoru i saradnji s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici donio je odluku da će izdvojiti 1,5 miliona KM novčanih sredstava za unesrećena područja kojima je pomoć potrebna.

"Strašna prirodna nesreća pogodila je dio Bosne i Hercegovine, te sada moramo hitno djelovati.

Naša obaveza kao društveno odgovorne kompanije je da budemo na prvoj liniji fronta kada je našim sugrađanima pomoć najpotrebnija”, kazao je Amel Kovačević, generalni direktor BH Telecoma.

Više pronađite na LINKU.

14:47

Ovako iz zraka izgleda dionica magistralnog puta M-17 između Mostara i Jablanice

M-17, poplave
Foto: Bljesak: M-17, poplave
14:38

Zabrinjavajuća situacija i u Visokom: Nabujala rijeka 'iskače' iz korita

Strašni prizori nakon obilnih padavina u Bosni i Hercegovini stižu u iz Visokog.

Na snimku se vidi kako ogromna količina vode munjevitom brzinom nosi sve pred sobom. 

Obilne padavine tokom noći s četvrtka na petak prouzrokovale su strašne poplave u Bosni i Hercegovini. Najteže pogođena područja su Jablanica, Kiseljak, Fojnica i Vareš. 

Više pronađite na LINKU.

14:36

Kako je počela apokalipsa u Jablanici

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je hronologiju poziva u vezi sa alarmantnom situacijom u Jablanici i okolini.

Kako se doznaje, prve prijave su stigle odmah iza ponoći, kada je počeo niz dramatičnih dešavanja.

Sve je počelo oko 1 sat ujutro, kada se u Policijsku stanicu (PS) Konjic javio E.P. iz Buturović polja, općina Konjic, da mu je vodena bujica poplavila kuću u mjestu Buturović polje. Nakon toga je uslijedilo više poziva za pomoć iz navedenog mjesta, pošto su se rijeke Neretvica i Seončica izlile iz svojih korita, te poplavile veliki broj kuća i odnijele neutvrđen broj vozila u Jablaničko jezero.

Javljeno je da su dvije kuće srušene i da u poplavljenim kućama još ima stanovnika. Sve putne komunikacije prema Buturović polju su blokirane zbog velikog odrona na putevima, a u mjestu Obri voda je odnijela most tako da do ugroženog područja još nisu stigle GSS, Civilna zaštita, niti radne mašina za održavanje puteva tako da su informacije nepotpune. Prema prikupljenim informacijama nema ljudskih žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Više pronađite na LINKU.

14:29

Dodik uplatio 250.000 KM općinama u FBiH za pomoć nakon katastrofalnih poplava

Predsjednik bh. entiteta Milorad Dodik uplatio je u petak, 4. oktobra, finansijsku pomoć od po 50.000 KM lokalnim zajednicama u Federaciji BiH pogođenim poplavama, te uputio najdublje saučešće porodicama stradalih.

Riječ je o novcu iz budžeta predsjednika RS uplaćenom opštinama Kiseljak, Fojnica, Jablanica, Konjic i Kreševo.

"Predsjednik Dodik uputio je najdublje saučešće porodicama stradalih i istakao da RS u potpunosti stoji na raspolaganju svim mjestima u Federaciji BiH koja su ugrožena poplavama", saopšteno je iz kabineta predsjednika RS, a prenosi RTRS.

14:12

Stanje u Jablanici katastrofalno: Mještani i službe se još uvijek bore sa vodom

Bosnu i Hercegovinu su preko noći potresle poplave kakve nisu bile nekoliko decenija. 

Najteže stanje je u Jablanici, dok se situacija u Kiseljaku smiruje. Pored ova dva "žarišta pogođeni su i drugi dijelovi Srednjobosanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog i Zeničko-Dobojskog kantona. 

Snimci koji dolaze sa pogođenih područja su uznemirile Bosnu i Hercegovinu, kao i čitav svijet i region.

Podsjećamo da je u Jablanici 14 ljudi poginulo po zvaničnim informacijama, a za više njih se traga.

14:08

14:06

CIK još ne zna da li će odgoditi izbore u Jablanici: "Odluku ćemo donijeti sutra"

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine još uvijek nije donijela odluku o tome da li će u općinama pogođenim poplavama biti odgođeno glasanje na lokalnim izborima, koji su u Bosni i Hercegovini zakazani za nedjelju, 6. oktobra.

"Svima je poznato da trenutno imamo ozbiljnu vanrednu situaciju. Centralna izborna komisija je u stalnoj komunikaciji sa općinskim i gradskim izbornim komisijama, stanje je najozbiljniji u Jablanici, ali i Konjicu, Fojnici. Ako izbore ne bude moguće provesti, onda se oni odgađaju i u pravilu se provode u roku od sedam dana, najkasnije 30 dana od dana koji je određen za glasanje na redovnim izborima", kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a.

14:02
13:56

U Federaciji BiH proglašeno stanje prirodne nesreće uzrokovano poplavama

Na vanrednoj press konferenciji Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, u petak 4. oktobra, usvojen je izvještaj CZ FBIH o stanju na terenu, te je proglašeno je stanje prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima u FBiH.

Za medije je to izjavio Vojin Mijatović, te dodao da je "Na podračunu naknade za spašavanje dostupno 20 miliona KM , a za sve drugo izdvojit će se sredstva iz budžetske rezerve."

Formiran je i Krizni štab koji ima zadatak koordinacije sa štabom CZ FBiH. 

13:52

FHMZ objavio vremensku prognozu za naredne dvije sedmice: Padavine moguće u nedjelju, pa u srijedu

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je danas, 4. oktobra, srednjoročnu prognozu, za period od naredne dvije sedmice.

Kako navode, nestabilno vrijeme sa kišom preovladavaće do kraja sedmice. U nedjelju padavine izgledne su samo u prijepodnevnim satima. Temperaturne oscilacije tokom dana neće biti jako izražene. Zbog pretežno južnog vjetra jutarnje temperature biće nešto veće od uobičajnih za ovo doba godine.

Početkom naredne sedmice preovladavaće stabilno vrijeme sa umjerenom oblačnošću. U srijedu (09.10.) moguće su padavine. Trenutno modeli pokazuju male količine padavina.

13:45

Pogledajte kako izgleda dionica magistralnog puta M-17 između Mostara i Jablanice

U ovom je trenutku u Jablanici potvrđena smrt 14 osoba, a desetine se vode kao nestale nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile ovo područje tokom noći.

Jako je puno unesrećenih i teže unesrećenih, a službe rade sve što mogu na terenu kako bi unesrećene izvukli do najbližih medicinskih ustanova. 

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona proglašeno je i stanje prirodne nepogode.

Kolege s portala Bljesak su na društvenim mrežama objavile zastrašujući snimak koji prikazuje u kakvom je stanju magistralni put M-17, dionica od Mostara do Jablanice

Ekipa portala Bljesak.info je na terenu 📌 Cesta Mostar - Jablanica - Konjic nije prohodna ni sigurna #Jablanica

Posted by Bljesak.info on Friday, October 4, 2024
13:26

Ministar finansija Srđan Amidžić predložio da se iz budžetske rezerve izdvoje sredstva za pomoć

U petak, 4. oktobra, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić, najavio je da će predložiti Savjetu ministara da se iz budžetske rezerve izdvoje sredstva kao pomoć opštinama u Federaciji BiH koje su pogođene poplavama. 

Ministar Amidžić izražava saučešće porodicama stradalih i saosjeća se sa svima koji su direktno pogođeni katastrofom.

"Vjerujem da ćemo svi zajedno naći snage da prebrodimo i ovu katastrofu koja nas je snašla, a Ministarstvo finansija i trezora BiH, na čijem sam čelu stavlja na raspolaganje svima kojima je pomoć potrebna".

13:12

Vijeće ministara u hitnom zasjedanju: Traži se pomoć od regije i EU

U toku je hitna sjednica Vijeća ministara BiH, nakon katastrofalnih posljedica nevremena koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine - predsjedateljica Krišto izrazila saučešće porodicama stradalih, uz solidarnost prema svim pogođenim područjima u našoj zemlji Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto pozvala je članove.

Vijeća ministara BiH na pripremu žurne izvanredne sjednice vezanu za pomoć žrtvama poplava i sanaciju posljedica. Vijeće ministara BiH će aktivirati sve dostupne mehanizme, uključujući i EU operativni centar.

Predsjedateljica Krišto je zahvalila premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i Vladi RH, koji su već jutros ponudili svoju pomoć.

13:09

Novi snimci iz Kiseljaka: Brojni automobili u potpunosti pod vodom, sve hitne službe na terenu

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba nalazi se u Kiseljaku, koji je pretrpio ogromne materijalne gubitke zbog poplava koje je izazvala kiša koja je padala tokom prethodne noći.

Voda je ušla u stambene objekte, ceste i automobili su pod vodom, a naš fotoreporter zabilježio je apokaliptične prizore.

Sve hitne službe s područja općine Kiseljak su na terenu kako bi pomogli stanovništvu.

13:06

Poznati restoran neprepoznatljiv, željeznička pruga visi u zraku

Brojni apeli stižu iz Jablanice odakle se nižu vijesti o poginulim i zatrpanim ljudima u klizištima.

U toku je evakuacija zaseoka u blizini mjesta Aleksin han, ispod Komadinova vrela, potvrdio je Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK-a dodavši da se u Donjoj Jablanici, koja je najviše pogođena, također izvlače oni čije su kuće stradale. 

Restoran Komadinovo vrelo nakon odrona i poplava izgleda neprepoznatljivo. 

Strašne scene iz Jablanice: Poznati restoran neprepoznatljiv, željeznička pruga visi u zraku

Strašne scene iz Jablanice: Poznati restoran neprepoznatljiv, željeznička pruga visi u zraku

12:46

Strahuje se od novog vala: U toku evakuacija još jednog zaseoka na području Jablanice

U toku je evakuacija zaseoka u blizini mjesta Aleksin han, ispod Komadinova vrela, potvrdio je Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK-a dodavši da se u Donjoj Jablanici, koja je najviše pogođena, također izvlače oni čije su kuće stradale.

12:44

Aleksandar Vučić nudi pomoć BiH: "I oni su nama pomogli"

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija spremna da istog sekunda pomogne Bosni i Hercegovini, koja se trenutno suočava sa poplavama, ukoliko žele i misle da Srbija može da pomogne.

On je novinarima nakon otvaranja obilaznice oko Gornjeg Milanovca, na pitanje Tanjuga da li je spreman da pošalje pomoć BiH oko poplava, rekao da je Srbija spremna da pomogne u helikopterima, čamcima, svakoj vrsti podrške i pomoći, finansijski.

12:41

KCUS formirao krizni štab: "Spremni smo zbrinuti povrijeđene i bolesne iz ugroženih područja"

Menadžment i uposlenici KCUS-a izražavaju svoje najdublje suosjećanje sa svim građanima koji uslijed elementarnih nepogoda trpe velike materijalne, a kako mediji izvještavaju nažalost i ljudske gubitke.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu spreman je zbinuti sve povrijeđene i bolesne građane iz ugroženih područja.

Shodno vanrednim okolnostima formiran je Krizni štab KCUS-a, reorganiziran je rad Klinika i službi, te su formirani  pripravni timovi ljekara i medicinskog osoblja za prijem i zbrinjavanje povrijeđenih i bolesnih.

12:39
12:32

Oglasili se iz Željeznica FBiH: Uništeno je 17 kilometara pruge, trebamo pomoć

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine oglasile su se danas saopćenjem u kojem obavještavaju javnost da je zbog elementarne vremenske nepogode koja je zahvatila veći dio Bosne i Hercegovine dana 3. i 4. oktobra 2024. godine došlo do ozbiljnog oštećenja pruge i pružnih postrojenja na dionici Ostrožac-Grabovica u dužini od 17 kilometara, usljed čega je obustavljen kompletan putnički i teretni saobraćaj na pruzi Sarajevo-Čapljina-Sarajevo.

Stručne ekipe ŽFBiH su na terenu i utvrđuju stepen oštećenja željezničke infrastrukture.

Najkritičnije mjesto je na području Donja Jablanica, lokalitet Komadinovo vrelo gdje su oborinske vode pokrenule ogromno klizište što je u potpunosti uništilo nekoliko propusta, te je pruga u dužini od 200 metara ostala visiti u zraku. Uz svo aktivirano ljudstvo i mehanizaciju, s obzirom na stepen devastacije, ŽFBiH ne mogu samostalno riješiti ovaj problem i o istom su informisale Vladu FBiH i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

12:25

Najmanje 14 smrtno stradalih u Jablanici

Pred medije u Mostaru izašao je Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona sa najnovijim informacijama.

Juka je potvrdio kako je od MUP-a HNK dobio informaciju kako je najmanje 14 osoba smrtno stradalo.

Zbog klizišta i poplava, nekoliko mostova na rijeci Drežanjci se urušilo, kao i u okolici Konjica. Unesrećeni se evakuiraju čamcima Oružanih snaga BiH iz Čapljine, ronioca i Civilne zaštite. Prve informacije stigle su oko 3 sata ujutro, a sve raspoložive snage od tada su na terenu.

12:10

Milorad Dodik na društvenim mrežama: "Stojimo vam na raspolaganju"

U petak, 4. oktobra, na društvenim mrežama oglasio se predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, te naveo da su sredstva entiteta u potpunosti na raspolaganju Federaciji BiH.

"RS u potpunosti stoji na raspolaganju svim mjestima u Federaciji BiH koja su ugrožena poplavama. Izražavamo našu solidarnost i naše ekipe Civilne zaštite učinit će sve što je u njihovoj moći da se pomogne ugroženima", naveo je.

12:01

Trudnica iz Jablanice hitno evakuisana u Mostar, izgubila bebu

Veliki broj ekipa Hitne medicinske pomoći iz Mostara je upućen prema Jablanici.

Iz Kantonalne bolnice Dr Safet Mujić je potvrđeno da su ekipe uspjele evakuisati iz Jablanice ženu u osmom mjesecu trudnoće koja je potom dovezena u ovu bolnicu.

Trudnica je podvrgnuta operativnom zahvatu i za sada je stabilno, ali je, nažalost, izgubila bebu.

11:52

Svjetski i regionalni mediji o poplavama u BiH: "Apokalipsa!"

Regionalni i svjetski mediji izvještavaju o poplavama koje su pogodile područja Bosne i Hercegovine u petak, 4. oktobra 2024. godine u ranim jutarnjim satima. 

Washington Post je izvjestio o poplavama u BiH sa naslovom o "velikim poplavama nakon obilnih padavina".

ABC News su također izvjestili svjetsku javnost o poplavama u Bosni i Hercegovini.

11:49

Bujica u Kiseljaku

11:47

Kiseljak u potpunosti pod vodom

Obilne padavine koje su tokom noći zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, izazvale su poplave u pojedinim gradovima. Poplavljene su ulice i stambeni objekti u Kiseljaku i Kreševu.

"Zbog vanredne situacije na području općine Kiseljak i susjednih općina, nastava za petak je odgođena. Svima koji su pogođeni poplavama želimo što prije oporavak", objavljeno je iz Srednje škole "Ivan Goran Kovačić" u Kiseljaku.

Sve hitne službe s područja općine Kiseljak su na terenu kako bi pomogli stanovništvu.

11:42
Jablanica pod vodom
Facebook: Jablanica pod vodom
11:39

Proglašeno vanredno hidrološko stanje u Krajini

Agencija za vodno područje Save Sarajevo izdala je saopćenje 4. oktobra, u 10:00 sati po jutarnjem vremenu, u kojem se navodi da je "trenutno je vanredno hidrološko stanje na području slivova Une, Sane, Sanice na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, kako je i prognozirano 2. oktobra, navodi se u informaciji Agencije za vodno područje rijeke Save o trenutnom stanju vodostaja, koja je dobijena na osnovu analize trenutno zabilježenih vodostaja na hidrološkom monitoring sistemu (automatske vodomjerne stanice) na vodnom području rijeke Save. 

Prema rezultatima simulacija prognoznih modela, vodostaj na rijeci Savi će u narednim danima biti u porastu, ali neće dostići vrijednosti pri kojima počinje redovna odbrana od poplava na području Odžačke i Srednje Posavine.

11:22

Željko Komšić izrazio saučešće porodicama nastradalih u poplavama u BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je izraze saučešća porodicama nastradalih u poplavama koje su zadesile zemlju u petak, 4. oktobra 2024. godine. 

"Izražavam najiskrenije saučešće porodicama nastradalih u poplavama koje su zadesile našu zemlju. U ovim teškim trenucima izražavam duboku solidarnost sa građanima koji su pogođeni vremenskim nepogodama, i stojim na raspolaganju za svaki vid pomoći.

Institucije BiH poduzet će sve mjere kako bi posljedice poplava što brže bile sanirane i kako bi stanovništvu bila pružena adekvatna pomoć", stoji u telegramu saučešća, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.  

11:10

Helikopter EUFOR-a evakuiše dijete iz Jablanice

Ministarstvo sigurnosti BiH u petak ujutro, 4. oktobra je putem Operativno-komunikacijskog centra 112 BiH, dobilo zahtjev Federalne uprave Civilne zaštite za pružanjem dodatne pomoći u spasilačkim timovima i mehanizaciji.

Kako navode u saopćenju "zahtjev je odmah proslijeđen Ministarstvu odbrane BiH, kojim se traži angažiranje helikoptera, mehanizacije i dodatnog ljudstva.

Također, upućen je zahtjev EUFOR-u za angažiranje helikoptera za medicinsku evakuaciju. Trenutno se helikopterom EUFOR-a vrši hitni prevoz teško povrijeđenog djeteta iz Jablanice.

10:38

Dramatične scene u Jablanici

Obavjestenje za medije.. Od jutros imam puno poziva i poruka medija iz BiH Obzirom na stanje u Jablanici, molim vas da...

Posted by Dženad Džino on Friday, October 4, 2024
10:33

Apokaliptične scene u Kiseljaku: Kroz ulice prolazi vodena bujica, pogledajte snimak

Kiseljak je pod vodom. Alarmantna situacija je na terenu, stanovništvo je pozvano da ne izlazi iz domova, a brojna teška mehanizacija se nalazi na terenu kako bi očistila riječna korita od nanosa te omogućila nesmetan protok vode.

U kratkom vremenskom peridu vodostaj Lepenice na mjernoj tački kod restorana MB (Paleska Ćuprija) porastao je za 200cm. Došlo je do zagušenja, voda se nije mogla izliti iz korita dok nije dostigla kritičnu tačku.

10:21

Zasad nepotvrđene informacije kažu da ima pet žrtava nevremena u Jablanici

Zasad nepotvrđene informacije kažu da ima pet žrtava nevremena u Jablanici, izjavila Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Istakla je da su kišne padavine u protekla 24 sata na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i Kreševa prouzrokovale velike poteškoće stanovnicima ovih općina.

"Bio je veliki broj poziva građana zbog ulaska vode u prizemne prostorije, prekinute su putne i telefonske komunikacije. Prekinute su putne komunikacije iz pravca Jablanica - Mostar, Jablanica - Risovac, Jablanica - Prozor Rama, Jablanica - Konjic. Komuniciramo sa ljudima na terenu. Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo uz informacije da ima žrtava, kao i veliki broj nestalih i povrijeđenih. Dobili smo informaciju koja je nezvanična, kada se ta informacija provjeri onda možemo govoriti o njoj kao zvaničnoj, da ima pet žrtava u Jablanici", pojasnila je Kovač.

9:50

Komadinovo vrelo nakon odrona i poplave: Nestala cesta, restoran potopljen

Katastrofalno nevrijeme zadesilo je Bosnu i Hercegovinu, a najgore stanje je u Jablanici.

U pomoć stanovništvu su poslani i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Federalne uprave civilne zaštite, Gorska služba spašavanja, MUP-a HNK, vatrogasci i brojni drugi.

Brojne saobraćajnice i pruge su uništene u odronima.

Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, uz informacije da ima veliki broj povrijeđenih i nestalih osoba.

"Na magistralnom putu Konjic-Jablanica-Mostar, kao i na putevima: Jablanica-Prozor, Jablanica-Blidinje, Busovača-Kiseljak, Kiseljak-Kreševo i na ulazu u Kiseljak (iz smjera Sarajeva) došlo je do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, bujičnih poplava i klizišta, zbog čega je saobraćaj obustavljen", saopštili su iz BIHAMK-a.

Gorska služba spašavanja (GSS) Jablanica poziva stanovnike da se jave za pomoć GSS-u i vatrogascima kako bi pomogli u akcijama spašavanja zbog poplava koje su noćas izazvale obilne padavine.

9:36

Ovo je trenutno jedini siguran saobraćajni pravac Sarajevo – Mostar

Došlo je do velikih poremećaja u saobraćaju zbog velike količine padavina koja je uzrokovala poplave i odrone na cestama u Hercegovini.

Iz BIHAMK-a je jutros saopćeno da je na magistralnoj cesti Konjic – Jablanica – Mostar, kao i na cestama: Jablanica – Prozor, Jablanica – Blidinje, Busovača – Kiseljak, Kiseljak – Kreševo i na ulazu u Kiseljak (iz smjera Sarajeva) došlo do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolnik, bujičnih poplava i klizišta, zbog čega je saobraćaj obustavljen.

Međutim, situacija se i dalje ne smiruje te je stanje na cestama promjenjivo. Iz BIHAMK-a upozoravaju vozače da budu maksimalno oprezni prilikom vožnje, dok je Vlada HNK upozorila građane da ne kreću na put prema Jablanici i Konjicu.

S obzirom na to da je glavni cestovni pravac Sarajevo–Mostar neprohodan za automobile, jedini siguran pravac je preko Srednje Bosne, odnosno preko Bugojna i Kupresa.

Postoji i alternativni pravac preko istočne Hercegovine, odnosno Foče, Gacka i Trebinja, ali meteorološka situacija u cijeloj Hercegovini je vrlo neizvjesna, te se putovanje ne preporučuje ni ovim pravcima.

9:22

Nermin Nikšić: Nažalost, bilo je i ljudskih žrtava. Brojni građani su zarobljeni

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić oglasio se povodom stravičnih poplava koje su pogodile pojedine dijelove naše zemlje, a u kojima, prema prvim nezvaničnim informacijama, ima i žrtava.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Zbog obilnih padavina tokom noći nekoliko mjesta na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice su zahvaćena poplavama i odronima. Od noćas sam u komunikaciji s ekipama na terenu i koordiniramo akciju pomoći, uz sve poteškoće koje imamo s komunikacijom zbog oštećenih mreža. Situacija je vrlo ozbiljna jer su brojni građani još uvijek zarobljeni u svojim kućama i pronalazimo način da dođemo do njih.

Nažalost, bilo je i ljudskih žrtava ali još uvijek nemamo sve informacije vezane za to. Javnost ćemo informisati o svemu čim dobijemo potvrdu s terena. Sve nadležne i interventne ekipe su od ranih jutarnjih sati mobilizovane.

Uspjeli su evakuisati određeni broj građana koje je voda zarobila u njihovim domovima, a nastavljaju i dalje obilaziti pogođena područja kako bi spasili ljude i pružili im pomoć. Tokom dana očekujemo i dodatnu pomoć. U akciju je uključen i MUP, čiji helikopter je krenuo da evakuira jedno povrijeđeno dijete.

Sada je najvažnije da evakuišemo ugroženo stanovništvo i da spriječimo nastanak daljnje štete", saopćio je Nikšić.

9:15

Teško stanje i u Fojnici: U Gojevićima situacija najteža

U petak ujutro, 4. oktobra 2024. godine su snažne padavine izazvale velike poplave koje su zahvatile Fojnicu, Kiseljak, Kreševo i brojne druge gradove u Bosni i Hercegovini. U Fojnici, situacija je posebno teška u naseljima Pločari, Zimije i Ostružnica, dok je najkritičnija u Gojevićima.

Kako izvještavaju lokalni portali iz Fojnice, zbog obilnih padavina, rijeke su se izlile iz svojih korita, uzrokujući poplave koje su opasno ugrozile saobraćaj, imovinu i živote stanovništva. Policija je iz predostrožnosti zatvorila most kod Alaupovke, zabranivši prolazak vozila prema Gojevićima, jer je situacija u tom naselju ocijenjena kao najteža. Na samom mostu na Alaupovci došlo je do odrona, zbog čega je jedna strana ceste zatvorena, dodatno otežavajući pristup kritičnim područjima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije