Donja Jablanica: Jezero formirano u selu, potopljene kuće i džamija, a traga se za nestalim osobama

1
Radiosarajevo.ba
Donja Jablanica: Jezero formirano u selu, potopljene kuće i džamija, a traga se za nestalim osobama
Foto: Screenshot / Formirano jezero u Donjoj Jablanici

Ekipa Al-Jazeere je ušla u Donju Jablanicu koja je najteže pogođena bujičnim poplavama koje su u petak, 4. oktobra, pogodile opštine Federacije Bosne i Hercegovine. Najteže stanje je u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku i Fojnici. 

Proglašeno je stanje prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima u FBiH, kako je saopćeno na press konferenciji Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako reporteri javljaju "Mnogo je policije, vojske i hitne pomoći na terenu. Ono što smo vidjeli u Donjoj Jablanici jeste da se na tom mjestu u naselju napravljeno jezero. Ispod vode je 5-6 kuća i džamija. Mještani su nam rekli da je padala jaka kiša sinoć 2 do 3 sata, onda je krenuo odron i voda, te se nakon toga formiralo jezero.

Potraga spasioca i dalje traje: U Jablanici broj poginulih porastao na 16

Potraga spasioca i dalje traje: U Jablanici broj poginulih porastao na 16

Stanovnici su probali spasiti ljude i imovinu, ali u mnogo toga nisu uspjeli. Na tom terenu je veliki broj CZ pripadnika, a od predstavnika CZ smo čuli da se još traga za nestalim i radi na izvlačenju mrtvih.

Jablanica je blokirana, nema signala niti telefona, niti interneta. U nju ne može ući niko bez dozvole. Ovo će stanje potrajati do kasno u noć, sigurno, jer se još traga za nestalim licima. M-17 je u potpunosti uništen, ima dosta odrona, ne zna se šta je voda učinila ispod samog asfalta". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije