Kako je počela apokalipsa u Jablanici: Policija objavila detalje - evo kad je stigao prvi poziv

1
Radiosarajevo.ba
Kako je počela apokalipsa u Jablanici: Policija objavila detalje - evo kad je stigao prvi poziv
Foto: Facebook / Poplave u Jablanici

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je hronologiju poziva u vezi sa alarmantnom situacijom u Jablanici i okolini.

Kako se doznaje, prve prijave su stigle odmah iza ponoći, kada je počeo niz dramatičnih dešavanja.

Sve je počelo oko 1 sat ujutro, kada se u Policijsku stanicu (PS) Konjic javio E.P. iz Buturović polja, općina Konjic, da mu je vodena bujica poplavila kuću u mjestu Buturović polje. Nakon toga je uslijedilo više poziva za pomoć iz navedenog mjesta, pošto su se rijeke Neretvica i Seončica izlile iz svojih korita, te poplavile veliki broj kuća i odnijele neutvrđen broj vozila u Jablaničko jezero.

Potraga spasioca i dalje traje: U Jablanici broj poginulih porastao na 16

Potraga spasioca i dalje traje: U Jablanici broj poginulih porastao na 16

Javljeno je da su dvije kuće srušene i da u poplavljenim kućama još ima stanovnika. Sve putne komunikacije prema Buturović polju su blokirane zbog velikog odrona na putevima, a u mjestu Obri voda je odnijela most tako da do ugroženog područja još nisu stigle GSS, Civilna zaštita, niti radne mašina za održavanje puteva tako da su informacije nepotpune. Prema prikupljenim informacijama nema ljudskih žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Potom, oko 2 sata, dežurni PS Jablanica je obavijestio da je od vozača dobio prijavu kako je na putu M 17, u mjestu Komadinovo vrelo došlo do većeg odrona na kolovoz, te da je u potpunosti blokiran put M 17 Jablanica-Mostar. Zatim je i dežurni PS Mostar Centar dobio dojavu od vozača da je na putu M 17, u mjestima Grabovica i Drežnica došlo do odrona i pada stabla na saobraćajnicu, te da je u potpunosti blokiran put M 17 Mostar Jablanica. O svemu su obavješteni putna služba i Vatrogasna jedinica koji su izašli na navedeni lokalitet.

Zatim, oko 02,50, u PS Konjic telefonski se obratio M.B. iz Vatrogasne jedinice Konjic i obavjestio da je u mjestu Ostrožac, općina Jablanica, došlo do većeg odrona na dio regionalnog puta R 435 (Ostrožac – Buturović polje), što je uzrokovalo potpunu obustavu saobraćaja. Pošto uz taj dio puta paralelno prolazi željeznička pruga, usljed odrona onemogućen je željeznički saobraćaj Konjic-Jablanica. Upoznate ŽFBiH.

Fotografija iz zraka koju je zabilježio portal Bljesak prikazuje magistralni put M-17 kod restorana Komadinovo vrelo koji je uslijed poplava i odrona potpuno odsječen. 📸 Bljesak.info

Posted by NOVA BH on Friday, October 4, 2024

Tokom noći 3/4.10.2024. godine PS Jablanica je zaprimila više telefonskih prijava od strane građana o štetama koje su uzrokovane velikom kišom, a koja je zahvatila Jablanicu i okolna mjesta i to:

  • U 1,25 sati A.I. zatražila je pomoć jer joj voda ulazi u kuću u mjestu Pobrežje;
  • u 1,50 sati M.A. iz Glodnica zatražio je pomoć jer mu voda prodire u kuću;
  • u 1,55 sati A.A. iz Ostrošca zatražio je pomoć jer mu voda ulazi u kuću;
  • u 1,55 sati NN lice je prijavilo da se u mjestu Ostrožac kod BC Demirović srušila podzida na put M 17 i da je jedna saobraćajna traka blokirana;
  • u 2,00 sati NN vozač je prijavio da je u mjestu Komadinovo vrelo došlo do odrona, te da je u potpunosti blokiran saobraćaj putem M 17 Jablanica-Mostar.
  • U 2,05 sati NN lice je prijavilo da je u mjestu Zdrava voda potpuno blikiran put M 17;
  • u 2,10 sati A.B. iz mjesta Zlate zatražila je pomoć zbog prodiranja vode u kuću;
  • u 2,10 sati otpravnik vozova sa željezničke stanice Donja Jablanica prijavio je da je u Donjoj Jablanici voda srušila jednu kuću, te da je navodno nestalo jedno žensko lice koje mještani traže.
  • U 2,10 sati S.K. iz mjesta Baćina zatražio je pomoć jer mu voda ulazi u kuću;
  • u 2,25 sati M.Dž. iz Sarajeva prijavio je da se M.H. nalazi u vikendici u mjestu Ostrožac (put za Markovo) te da se betonska podzida srušila na kuću i ista ne može izaći;
  • u 2,35 sati J.B. iz Donje Jablanice obavjestio je da je zbog velike vode jedno lice nastradalo;
  • u 2,45 sati NN lice je prijavilo da je u mjestu Zlate voda srušila jednu kuću, te da je jedno lice nastradalo, a da se za dva lica traga;
  • u 3,00 sati O.B. iz Ostrošca prijavio je da je voda srušila betonski zid i da prijeti kućama;
  • u 3,50 sati NN lice je prijavilo da u mjestu Ostrožac voda ulazi u kuće, te traži pomoć.
  • U 3,50 sati Operativni Centar PU Konjic obavjestio je da je u mjestu Ribički most zbog odrona blokiran saobraćaj Konjic – Jablanica.
  • U 4,35 sati Dž.Š. iz mjesta Zlate prijavio je da je njegovog amidžu odnijela voda, te da ga mještani traže. O svemu su obavještene nadležne službe općine Jablanica, te preduzete sve potrebne mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije