Dramatično u Donjoj Jablanici: Najmanje 40 osoba se vodi kao nestalo?!

1
Radiosarajevo.ba
Dramatično u Donjoj Jablanici: Najmanje 40 osoba se vodi kao nestalo?!
Foto: Screenshot/Twitter / Katastrofa u Donjoj Jablanici

Trenutno se na području Donje Jablanice nestalim vodi 40 osoba, informacije su s terena do kojih je došao portal Bljesak.info.

Iako za sada službene informacije govore o 14 smrtno stradalih, strahuje se da je taj broj puno veći. Najgore je stanje trenutno na području Donje Jablanice gdje se i nalazi naša ekipa koja se pješke probila do mjesta koje je pogođeno poplavama i klizištima.

Na područjima pogođenim poplavama i klizištima trenutno formiraju spasilačke grupe koje će uz pomoć mehanizacije pristupiti akciji pronalaska i spašavanja unesrećenih.

Dramatični snimci kod Tarčina: Teške posljedice poplava

Dramatični snimci kod Tarčina: Teške posljedice poplava

Vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu proglasile su stanje prirodne nesreće što je omogućilo aktiviranje svih spasilačkih službi, a BiH je zatražila i pomoć Europske unije. Pomoć se nudi sa svih strana, a u akciji su sudjelovali i pripadnici EUFOR-a.

Sve bolnice su u pripravnosti i očekuju prihvat unesrećenih. Upravo se radi na raščišćavanju puta prema Jablanici s južne strane na cesti M-17, te od Prozor-Rame do Jablanice sa sjeverne strane kako bi pomoć što prije stigla do ugroženog stanovništva, izvijestila je Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ).

Vojska radi na raščišćavanju puta prema Jablanici od Konjica. Sve raspoložive brigade cesta, vatrogasaca, hitne pomoći kao i vojske su na terenu.

Službe sa čamcima prešli su do Jablanice i radi se na spašavanju ljudi

Iz kantonalne Vlade apeliraju na građane da ne kreću prema Jablanici i Konjicu zbog krajnje kritične situaciju na sjeveru HNK-a.

Jutros oko 3 sata došlo je do velikog olujnog nevremena praćenog kišom na području Mostara, Konjica i Jablanice.

Nevrijeme je prouzrokovalo aktivaciju velikog broja klizišta, odrona na ceste i poplavljenog područja zbog izlijevanja velike količine vode iz rijeka i jezera, piše Bljesak.info.

Ostale informacije na temu poplava u BiH možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije