Uz sevdalinke i foklor: Dan nezavisnosti BiH obilježen i u Australiji

Fena
Uz sevdalinke i foklor: Dan nezavisnosti BiH obilježen i u Australiji
U svečanoj sali Australskog BH kulturnog centra (ABHCA) u Sidneju održana je Svečana akademija kojom je obilježen 1. mart - Dan nezavisnosti BiH.

Svečanosti je prisustvovalo više od 400 građana Bosne i Hercegovine kojima su se obratili ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić, voditelj katoličke misije Bosne Srebrene fra Ivo Tadić, glavni imam Islamske zajednice BiH u Australiji efendija Jasmin Bekrić.

U ime organizatora se obratio koordinator ABHCA centra Hasan Alijagić, koji je prezentirao istoriju Bosne i Hercegovine do danas.

Fra Ivo Tadić je naglasio da je većina građana referendumom odlučila da želi domovinu u kojoj će ravnopravno živjeti svi njeni narodi i građani, te čestitao domaćinima na uspješno organiziranoj Akademiji.

"Volimo svoju domovinu, pomozimo da djeca u njoj imaju bolju budućnost", izjavio je fra Ivo Tadić.

Ambasador Hajrić je čestitao Dan nezavisnosti BiH Bosancima i Hercegovcima, svim ljudima dobre volje i onima koji vole i podržavaju BiH, saopćeno je iz Ambasade BiH u Australiji.

"Okupili smo se ovdje u ovom divnom zdanju ABHCA centra kako bismo obilježili taj historijski dan iz naše bliže prošlosti. Nijedna od federalnih jedinica SFRJ nije odlučila ostati u državnoj zajednici sa Srbijom, a Bosna je platila najveći i najteži danak u toj borbi", kazao je Hajrić.

Po završetku oficijelnog programa Akademije izveden je prigodan kulturno-umjetnički program koji se sastojao o folklornih tački KUD-a Zambak i recitala u izvedi učenika Bosanske etničke škole, te spleta sevdalinki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije