Praznična atmosfera u Sarajevu, grad okićen zastavama BiH

Radiosarajevo.ba
Praznična atmosfera u Sarajevu, grad okićen zastavama BiH
Povodom proslave 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, glavni grad naše zemlje jutros je okićen državnim zastavama. 

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba zabilježio je prazničnu atmosferu u Sarajevu. Danas, 1. marta 2018. godine je neradni dan u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Podsjećamo da su građani na referendumu održanom 29. febaruara i 1. marta 1992. godine odlučili da tadašnja Socijalistička republika Bosna i Hercegovina istupi iz krnje SFRJ, koju su prethodno bile napustile Republika Slovenija i Republika Hrvatska. 

Srbi su po pozivu Radovana Karadžića i SDS-a bojkotovali referendum, dok su Bošnjaci, Hrvati i drugi građani glasali za otcjepljenje BiH.  

Važno je napomenuti, da je referendum za nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine priznao cijeli svijet kao legalan, jer je po Ustavu SFRJ iz 1974. godine republikama dozvoljeno otcjepljenje ukoliko je ravnopravnost jedne od njih ugrožena.

Socijalistička republika BiH je u aprilu 1992. godine preimenovana u Republika Bosna i Hercegovina, a u maju iste godine primljena je u Ujedinjene narode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije