Uz pomoć Europske unije Vlada KS-a nastavlja borbu protiv korupcije

Radiosarajevo.ba
Uz pomoć Europske unije Vlada KS-a nastavlja borbu protiv korupcije

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković se sastao s predsjednikom Tima Vlade KS-a za borbu protiv korupcije Erduanom Kafedžićem i Timom Europske unije koji provodi Projekt razvoja kapaciteta u sprečavanju korupcije i stvaranje strateške dokumentacije u ovoj oblasti, a koji čine Lond Esadze, Georgi Rupchev i Slagjan Taseva.

Na ovom sastanku najavljeno je provođenje pilot-projekta institucionalizacije rada Tima Vlade KS-a za borbu protiv korupcije.

Ovaj pilot-projekt predložili su eksperti pomenutog europskog tima koji su, nakon provedenog monitoringa stanja u oblasti borbe protiv korupcije u BiH, sačinili izvještaj kojeg će predočiti Vijeću Evropske unije, a u kojem su konstatirali da je Tim Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije u svom dosadašnjem radu ostvario značajne i konkretne rezultate.

„Realizacijom ovog projekta namjera nam je da omogućimo vašem timu dodatno kapacitiranje i finansijsko osnaživanje, što predstavlja uvjet i pretpostavku za njegov nezavisan rad. U tom smislu bit će osigurana i značajna podrška određenih instanci Europske unije, jer smatramo da je vaš tim dobar primjer kojeg treba multiplicirati na sve ostale kantone, ali i druge nivoe vlasti“, objasnila je ekspertica Taseva.

Najavila je provođenje još jedne edukacije kontakt-tačaka, odnosno odabranih osoba iz KS-a koje će predložiti kantonalni tim, radi širenja mreže borbe protiv korupcije, i to o temama koje su u ovom trenutku za njih najbitnije.

Premijer Konaković podržao je prijedloge europskih eksperata i tom prilikom istaknuo kako je potpuno svjestan da ova vrsta borbe nije nimalo ugodna, jer je u pitanju borba protiv ozbiljnog kriminala.

„Provođenje preventivnih aktivnosti je najveća investicija dugoročno, dok zacrtane reforme, posebno u oblasti javnih nabavki u Kantonu, mogu značajno doprinijeti razvoju antikorupcionog fronta. Svaka marka zaustavljena na ovaj način vraća nam se u trostrukoj vrijednosti“, kazao je premijer Konaković.

Potcrtao je i važnost izbora pravih ljudi za ovaj izuzetno značajan posao.

„Radimo i novi zakon o prijavljivanju imovine nosilaca javnih funkcija, a u toku je i izrada jedinstvenog registra javnih nabavki i time nastojimo na sve načine vratiti izgubljeno povjerenje koje građani, nažalost, nemaju u institucije vlasti“, naglasio je premijer Konaković.

Na sastanku je u junu najavljeno održavanje i konferencije o prevenciji i borbi protiv korupcije na koju je pozvan premijer Konaković da se obrati učesnicima, a sve zbog činjenice da su Kanton Sarajevo i njegov tim već postavili standarde i postali bosanskohercegovački lider u borbi protiv ove pošasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije