Konaković: Krećemo u odlučujuću borbu, poručuju mi da "ne talasam"

Radiosarajevo.ba
Konaković: Krećemo u odlučujuću borbu, poručuju mi da "ne talasam"
Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, osvrnuo se na protekle dvije godine otkako je došao na tu funkciju.

Istakao je kako se nalazi na funkciji sa koje nikada ne može reći da je zadovoljan učinjenim, jer je zatekao mnogo problema, od kojih su neki godinama gurani pod tepih.

"Smanjili smo broj zaposlenih na budžetu KS. Zatekli smo 11.500 ljudi, istina bilo je tu i nekih pripravnika, a ove godine planirali smo plaće za 10.700 ljudi. U komunalnoj privredi je oko 400 ljudi manje, što čini oko 10 posto uposlenih. Višemilionske iznose smo uštedili na plaćama, materijalu i uslugama", objavio je Konaković.

Vlada je, istakao je, zatekla deficit od 120,5 miliona, koji je sada smanjen na 70 miliona KM. Konaković je istakao da su preduzeća koja su godinama bili "gubitaši" sada poslovala pozitivno.

"Vratili smo Turističku zajednicu Kantonu, uredili Zakon koji reguliše državnu službu. Napravili Tim za borbu protiv korupcije kojeg šira javnost i struka smatra daleko najboljim u BiH, a međunarodne institucije ga pokazuju kao dobar primjer borbe protiv korupcije. Naplata indirektnih poreza u Sarajevu je i ove godine rasla za oko 100 miliona KM. Zaposlenih je oko 4.000 više", naveo je.

Kazao je i da su nakon više godina "simboličnih 2,5 posto" povećane plaće učiteljima, nastavnicima, policiji i državnim službenicima, dok su smanjili sramotni visoke plaće direktora nekih javnih ustanova i drugim rukovodiocima.

"Sad krećemo u odlučujuću borbu, borbu zbog koje već dobijam direktne i indirektne poruke da ne talasamo previše, a to je borba protiv partokratije. Ona će pokazati odgovorne u strankama koji čuvaju svoja mala carstva, a na uštrb građana Kantona. Prije svega u mojoj SDA, a govorit ću i o drugim primjerima, o ovim što znaju kako treba, a ostavili su nam taj deficit od 120 miliona", istaknuo je Konaković u svom osvrtu na protekli period.

Kazao je, također, da ništa ne vrijede rezultati ove Vlade ukoliko se ne promijeni koncept po kojem se na odgovorna mjesta postavljaju "zaslužni", a ne najbolji, te ako se ne zaustave nepotrebna stranačka zapošljavanja.

"Krećemo u borbu koja će poraziti koncept kako su javna preduzeća stranačke mašinerije za glasanje jer taj koncept nanosi štetu društvu u cjelini. Za ovu funkciju mi ne trebaju 'ruke' koje će podržavati rad ove Vlade ako zažmirimo na ta 'mala carstva'",napisao je Konaković, te dodao da te "dobronamjerne poruke" koje dobija nisu ništa novo, jer su mu savjetovali i ranije da "ne talasa".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije