Konaković: Da Vlada može smijeniti loše direktore, letjelo bi perje!

Fena
Konaković: Da Vlada može smijeniti loše direktore, letjelo bi perje!
Fena / Elmedin Konaković
"Aktuelna Vlada Kantona Sarajevo uradila je mnogo posla! Ali niko nas ne treba hvaliti sve dok građani glavnoga grada nemaju vode! To nam je trenutno najveći problem koji je bacio u sjenu sve ostalo."

Izjavio je ovo premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je dodao kako je najviše ljut na sve prethodnike koji nisu obnavljali vodovodnu mrežu, a razočaran je i odnosom aktuelnog menadžmenta poduzeća „Vodovod i kanalizacija" (ViK), jer nije spreman da se uhvati ukoštac sa svim problemima.

"Godinama se ništa nije radilo na dotrajaloj mreži. Unutrašnja organizacija ViK-a je katastrofalna. Nisu pokazali hrabrost da u firmi naprave novi koncept rada. Trebaju brže otklanjati kvarove, boriti se s nelegalnim potrošačima... Oni to ne rade. Nužna je rekonstrukcija vodovodne mreže. Prije toga mora se uraditi detekcija. Ova godina nam je ključna i mislim da bismo u 2017. mogli stabilizirati isporuku vode. Imamo novac i garantiram da će problem vodosnabdijevanja biti riješen", rekao je Konaković.

Upitan zašto onda ne mijenja loše direktore, kazao je da ih Vlada ne može promijeniti: "To rade upravni i nadzorni odbori koje imenuje ili smjenjuje Skupština KS-a. Da ih Vlada može smijeniti, letjelo bi perje, ne bismo ih trpjeli ovoliko. Mi možemo vršiti pritisak i to radimo. I meni ponekad izgleda patetično da toliko pričam, a da ne mogu uzeti pečat i sve završiti."

Navodi da je Antikorupcijski tim Vlade bio u ViK-u. Pronašli su dosta toga što ukazuje na korupciju. Materijali su već dostavljeni Kantonalnom tužilaštvu.

Upitan šta je njegova vlada konkretno uradila, navodi kako je zatekla 120,5 miliona maraka deficita.

"Danas smo vratili više od 60 miliona duga i isplatili 14 miliona KM izvršenih presuda. Potpuno smo stabilizirali ekonomiju, izvršavamo sve obaveze. Na budžetu je oko 600 državnih službenika manje, a pri tome smo primili 129 policajaca, 30 inspektora i dvadesetak ljudi u Tužilaštvu. Državna uprava radi mnogo bolje i brže. Više je zaposlenih u javnom sektoru. Napravili smo malu revoluciju, ali sve je to u sjeni najvećeg problema koji se zove voda", rekao je Konaković za Avaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije