"Ne treba širiti dezinformacije: Voda u Sarajevu ispravna je za piće"

E. H.
"Ne treba širiti dezinformacije: Voda u Sarajevu ispravna je za piće"
Foto: Privatni arhiv / Kuhinja
Tokom dana na društvenim mrežama pojavile su se informacije kako voda koju građanima Sarajeva dostavlja KJKP Vodovod i kanalizacija nije ispravna za piće.

Tim povodom kontaktirali smo ovo kantonalno poduzeće, i to nakon što je kantonalni premijer Elmedin Konaković na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo izjavio kako je dobio informacije da su sva vrela u Sarajevu čista i da je situacija, za razliku od prije nekoliko dana, mnogo bolja.

Ove informacije potvrdili su nam i u ViK-u, gdje su osudili informacije kojima se javnost dezavuira.

"Povodom pojave informacija o neispravnosti vode za piće u Sarajevu, koje su se pojavile na društvenim mrežama, obavještavamo građane da je voda u sistemu javnog vodosnabdijevanja zdravstveno ispravna. Poduzeće ViK d.o.o. Sarajevo svakodnevno (i vikendima i praznicima) kontrolira fizički, hemijski i mikrobiološki kvalitet vode i svi dobiveni rezultati potvrđuju da je kvalitet vode u skladu sa zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće i da se slobodno može koristiti. Građani koji sumnjaju u ispravnost vode se mogu direktno obratiti službi u ViK-u koja je nadležna za kontrolu kvaliteta vode na telefon 033/440-024 ili dispečeru na telefona 033/210-707. Nadležna služba će po svakom pozivu građanima pružiti potrebne informacije i izvršiti analize uzoraka vode uzetih na adresi građana. Ako postoji sumnja u kvalitet vode, građani se osim ViK-u, mogu obratiti i Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo", potvrdili su iz ViK-a za Radiosarajevo.ba.

Posebno su, ističu iz ViK-a, iznenađeni netačnim informacijama koje se šire među građanima, te su zamolili građane da ih ne ometaju u radu neprovjerenim i netačnim informacijama.

"Voda u Sarajevu je takvog kvaliteta da predstavlja neprocjenjivu vrijednost za cijeli grad i molimo građane da nam pomognu da sačuvamo njenu vrijednost, radi nas samih, kao i radi budućih generacija. Da bismo to postigli, moramo svi imati tačne informacije", zaključuje se u saopćenju ViK-a.

Iako smo tražili informacije u vezi s mogućom promjenom termina redukcije, koji je ViK uveo prije dva dana, nismo dobili te informacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije