Novost u polaganju vozačkog ispita

Radiosarajevo.ba
Novost u polaganju vozačkog ispita
Smanjenje korupcije cilj je pokretanja novog informacionog sistema za polaganje teoretskog dijela vozačkog ispita u Kantonu Sarajevo.

"Na inicijativu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a izrađen je centralizirani informatički sistem, odnosno elektronske učionice za polaganje teoretskog dijela vozačkog ispita, a sve s ciljem da proces polaganja bude objektivni, savremeniji i kvalitetniji. Osim ovoga, ovaj sistem daje mogućnost online prijave", istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvir Kazazović.

Prema njegovim riječima, do sada su administrativni radnici u sektoru za saobraćaj resornog ministarstva unosili podatke za svakog kandidata koji se prijavljuje za ispit, a sada, s ovim novim softverom kandidati se mogu sami prijaviti.

"Na ovaj način smo znatno smanjili administraciju, i omogućili kandidatima koji su prijavili ispit da pristupe polaganju u savremenoj elektronskoj učionici opremljenoj tabletima, kao i da saznaju rezultate odmah po završetku ispita", pojasnio je ministar Kazazović te naveo kako su se ranije konačni rezultati čekali po pet dana.

Kako je rečeno na konferenciji, više neće biti potrebno da se na godinu dana angažira 26 predavača, nego da se u stalni radni odnos primi šestero inženjera saobraćaja koji će pratiti polaganje vozačkih ispita.

"Zahvaljujući ovom informacionom sistemu utjecaj ljudskog faktora će biti sveden na minimum, a u interesu nam je eliminirati korupciju iz ovog dijela sistema polaganja ispita jer stalno dobivamo primjedbe od građana koji sumnjaju u regularnost polaganja", naglasio je ministar Kazazović i potcrtao da je Vlada KS-a i ranije poduzimala mjere da se to spriječi, kao što je uvođenje fiskalnih računa autoškolama, koje nisu prijavljivale kandidate po završetku obuke niti su plaćale porez.

Osim kontrole polaganja praktičnog dijela ispita, resorno ministarstvo će nastojati da uvede videonadzore i satelitsko praćenje svih ruta na kojima kandidati polažu praktični dio ispita.

"Kandidat koji želi pristupiti polaganju ispita treba da sa svog računara uputi zahtjev za kreiranje korisničkog računa na web-portalu e-vozački.ks.gov.ba, prilikom kojeg unosi svoje osnovne podatke, ili to u njegovo ime može uraditi autoškola u kojoj je krenuo s obukom. Treba da u online prijavi odredi koji će dio ispita polagati, s obzirom na to da se on sastoji iz tri dijela, i to iz: poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na putevima, pružanja prve pomoći i upravljanja motornim vozilom", pojasnila je  pomoćnica ministra za saobraćaj i komunikacije Azra Ivazović.

Prema njenim riječima, ostavljena je i mogućnost za one kandidate koji nisu u mogućnosti polagati ispite na tabletima u učionicama, da to učine pismenim putem, s tim da neće imati unaprijed pripremljena pitanja, nego će ih ispitivač uraditi na licu mjesta", pojasnila je pomoćnica Ivazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije