Luksuz od 3,6 miliona KM: Najskuplji automobili uvezeni od početka godine u BiH

E. H.
Luksuz od 3,6 miliona KM: Najskuplji automobili uvezeni od početka godine u BiH
Foto: Automobile Magazine / Mercedes-Benz TIP: AMG S 63 4Matic+Coupe S
Iako mnogi govore o tome da ekonomski standard u Bosni i Hercegovini svakodnevno pada, kada je riječ o uvozu automobila u našu zemlju to zasigurno nije tačno.

S prosječnom plaćom od 869 KM BiH je vjerovatno jedan od rekordera prema uvozu automobila, pa je tako u prva četiri mjeseca ove godine u našu zemlju stiglo gotovo 25 hiljada novih i polovnih automobila. Ukupna vrijednost uvezenih vozila iznosi 353 miliona KM.

Prema podacima koje su za Radiosarajevo.ba potvrdili iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u poređenju sa istim periodom prošle godine vrijednost uvezenih automobila na samom startu 2018. godine povećana je za skoro 30 miliona KM.

No, sigurno je da su najzanimljiviji oni najskuplji automobili, te su tako za pet mjeseci vlasnici deset najskupljih automobila do sada u ovoj godini za svoje "ljubimce" platili 3,6 miliona KM.

Porsche-991 GT2/coupe - undefined

Porsche-991 GT2/coupe

"Na prvom i drugom mjestu liste top deset najluksuznijih automobila koji su ove godine uvezeni u BiH nalazi se Porsche-991 GT2/coupe. Prvog s liste ponosni vlasnik platio je 439.304,91 KM, a uz uvozne dadžbine od 75.000 KM ovaj automobil je košta više od pola miliona KM. Sličan je slučaj i sa drugim najskupljim Porscheom", istaknuto je među podacima UIO BiH.

Treći najskuplji automobil na ovoj listi je Ferrari F 142 488 Spider, koji je svog novog vlasnika koštao 492.266,71 KM, dok se na četvrtom mjestu top-liste luksuznih vozila nalazi Porsche-991 GTR/coupe, sa cijenom od 332.406 KM. Na petom mjestu našao se Mercedes-Benz TIP: AMG S 63 4Matic+Coupe S, čija uvozna cijena je iznosila 318.000 KM sa dadžbinama.

Podaci UIO BiH o uvozu automobila - undefined

Podaci UIO BiH o uvozu automobila

Ono što govori u prilog porastu uvoza luksuznih automobila jeste da su upravo automobili uvezeni početkom ove godine najskuplji u posljednjih osam godina, a očekuje se i povećanje uvoza luksuznih četverotočkaša, jer je uvoz automobila u našoj državi u posljednjih osam godina konstantno u porastu.

"Tačnije, godine 2010. u BiH je uvezeno automobila ukupne vrijednosti 384 miliona KM, u 2014. ta cifra je iznosila 525 miliona KM, pretprošle godine 759 miliona KM, a lani 836 miliona KM, i to bez uvoznih dažbina", podaci su UIO BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije