Ilegalnih prijevoznika najviše na sjeveru BiH, uskoro idu na jug

A. I. M.
Ilegalnih prijevoznika najviše na sjeveru BiH, uskoro idu na jug
FOTO: AA / Ilustracija
Ilegalni kombi prijevoznici pedstavljaju samo jedan od problema na bh. cestama. Ipak, ne tako zanemariv.

Glas za suzbijanje crnog biznisa digli su autoprijevoznici s područja Republike Srpske koji, između ostalog, žele izmjene zakona kako bi se registracija takvih vozila omogućila isključivo pravnim licima.

"Na bh. cestama svakodnevno saobraćaju takozvana kombi vozila, putnička do 1+8 sjedišta, koja prevoze putnike i ovdje se ne radi o nelegalnim prijevoznicima (zakon je tačno definirao ko su prijevoznici), već o putničkim vozilima koja obavljaju određenu djelatnost bez potrebnog odobrenja, a to su rad na crno, bez poreskih prijava, bez obaveza penzionom, socijalnom i drugim fondovima“ – ističe za Radiosarajevo.ba Adis Šehić, glavni inspektor pri Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Najizraženija pojava ovakve vrste prijevoza je u sjevernom dijelu BiH, odnosno na graničnim pijelazima Maljevac, Gradina, Bosanski Šamac i Bosanski Brod.

"Najprisutnija pojava ovakve vrste prijevoza je u sjevernom dijelu BiH gdje se prijevoznici uglavnom registruju petkom na ulazu, a nedjeljom na izlazu. Tačan broj nije moguće utvrditi a Inspektorat raspolaže sa brojkom od cca 200-300 vozila. U ljetnom periodu ova vrsta prijevoza je izražena prema jugu odnosno prema moru“, pojašnjava Šehić.

Granični prijelaz Maljevac - undefined

Granični prijelaz Maljevac (Foto: Radiosarajevo.ba)

 Takve vrste prijevoza, osim što otežavaju rad legalnim prijevoznicima, ponajviše spuštajući cijenu usluga, mogu izazvati i druge teže posljedice.

"Zakon o radnom vremenu i obaveznim odmorima mobilnih radnika je tačno propisao vrijeme vožnje i obavezne odmore vozača. Vozači koji obavljaju ovu vrstu prijevoza ne podliježu pravilima ovog zakona te obično voze više nego je to propisano. Kao posljedica toga mogu se javiti saobraćajne nezgode s težim tjelesnim povredama i smrtnim ishodima. Takvi slučajevi su već evidentirani na cestama BiH i Europe", ističe inspektor.

U cilju suzbijanja ovog problema Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine pokrenulo je inicijativu za izmjene zakona koje bi u najmanju ruku umanjile brojnost ilegalnih kombi prijevoznika.

"Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je u prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu predvidjelo rješenje za suzbijanje ovog vida prijevoza na način da je propisao kaznene odredbe u vršenju istog. Predviđene kaznene odredbe za prekršioce su se kretale od 2.000-5.000 KM. Nažalost, izmjene tog zakona nisu prošle u Domu naroda BiH prošle godine, ali je Ministarstvo u toku ove godine ponovo pokrenulo inicijativu za izmjene spomenutog zakona te se nadamo pozitivnom ishodu“, zaključuje Šehić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije