Putarina na fočanski način: Prolaz šumskom stazom skuplji od autoputa

Radiosarajevo.ba
Putarina na fočanski način: Prolaz šumskom stazom skuplji od autoputa
Foto: Screenshot / Šumska staza kod Foče skuplja od autoputa
Izgradnja puta desnom obalom Tare, kroz Republiku Srpsku, bez prelaska na crnogorsku stranu, investicija je koju su turistički radnici u rafting kampovima iščekivali godinama.

Ove godine su dobili put, ali u ne baš luksuznom pakovanju. Put je, ustvari, samo prosječen, nema ni čestitog makadama, a asfalt je tek pusta želja. Ipak, lokalne vlasti su na ulazu postavile rampu i – naplatnu kućicu, prenosi SrpskaInfo.

Korištenje puta se naplaćuje 2 eura po osobi, što je 16 eura za mini kombi koji obično prevozi turiste raftingaše. Turistički radnici napominju da je to skuplje nego putarina na nekim dionicama autoputeva u BiH, piše Srpskainfo.com.

“Niko od nas ne vozi turiste tim putem, kojim, ustvari, bezbjedno mogu proći jedino džipovi, i to ako je lijepo vrijeme. Sramota je šta rade! Naplaćuju put u koji nisu uložili ni marke, jer to ustvari i nije put, nego samo trasa koju im je vojska probila besplatno. Jedino ulaganje za opštinu je bilo postavljanje naplatne kućice”, kaže menadžer jednog od rafting kampova.

Ime, ipak, ne otkriva, jer ne želi da se zamjeri lokalnim moćnicima, kako mu ne bi usred sezone pokvarili biznis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije