Sjednica / Predstavnički dom PSBiH: Neće više biti moguće biti ministar i zastupnik

09. 12. 2020. u 19:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je izmjene Izbornog zakona BiH kojim se ukidaju duple funkcije.

Ukoliko potvrdi i Dom naroda PS BiH više neće biti moguće biti i poslanik i ministar u isto vrijeme, kazao je Saša Magazinović koji je bio predlagač izmjena Izbornog zakona BiH.

Krajem avgusta 2020. godine Magazinović je uputio u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na na ukidanje duplih funkcija, što bi značilo da jedna osoba ne može istovremeno obnašati dvije ili više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine.

Ranije je Magazinović kazao da je predložena ovakva izmjena zbog činjenice da imamo niz primjera duplih funkcija, naprimjer osoba koji su i zastupnici i ministri.

"Fizički je nemoguće raditi ta dva posla istovremeno. Zamislite kojim se oblastima mora baviti jedan zastupnik, a ako je on i ministar, to je apsolutno nemoguće. Zbog toga u proceduru ide prijedlog izmjena Izbornog zakona koji predviđa mogućnost da se mandat stavi u mirovanje. To znači da ministar na bilo kojem nivou ima mogućnost da taj mandat stavi u mirovanje. Tako će funkciju poslanika obnašati prvi sljedeći na listi dok traje mandat u izvršnoj vlasti. Kada se završi on se vraća u parlament", pojasnio je Magazinović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA