! / Istražna komisija: Blago sankcionisanje napada na novinare stvara nove slučajeve

08. 12. 2020. u 18:21:00 I. S.

Shares: 0

Na 20. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH danas u Sarajevu obavljeno je saslušanje generalnog sekretara Društva novinara BiH Fedžada Forte.

"Ključna teza, nisam htio pojedinačan slučaj da istaknem, nego činjenicu da neadekvatno, blago ili nikakvo sankcionisanje napada na novinare stvara samo nove slučajeve. Stvara se atmosfera da će onaj ko napadne novinara proći nekažnjivo i da je to društveno poželjno ponašanje, te da su tim novinari sve više ugroženi", rekao je Forto za Radiosarajevo.ba.

Smatra da, unazad nekoliko godina, nije u pitanju samo porast napad na novinare, već da su sve brutalniji.

"I vi ste na portalu Radiosarajevo.ba imali slučaj da su vam upale huliganske grupe u redakciju, pa i slučaj pokušaja ubistva u Banjoj Luci. Samo još treba da padne mrtva glava, pa ne znam hoće li se onda nešto desiti", naveo je Forto.

Slučaj napada grupe huligana, koji su se predstavili kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo portala Radiosarajevo.ba, desio se 27. septembra 2019. godine.

"Vaš slučaj nisam spomenuo prilikom izlaganja jer se desio 2019. godine, a uglavnom on je najčistiji, već je poznato da su huligani upali u redakciju“, naveo je Forto za Radiosarajevo.ba.

Kada je riječ o slučajevima napada na novinare tokom ove godine, sekretar Društva novinara kaže:

"Najpoznatiji slučaji su bili vezani za aferu 'Respiratori', ali bilo je opasnijih slučaja koji su možda u korona-vremenu ostali izvan fokusa pažnje. Istaknuo sam pozitivne primjere, posebno vezane za slučajeve u Visokom, gdje je jedan sudija lokalnog suda u Visokom odbacio tužbu gradonačelnice Visokog protiv novinara, pozivajući se na norme Evropske konvencije o ljudskim pravima. Doslovno je citirao one tačke koji kažu da su političari javne ličnosti i da bi zato trebali biti više izloženi kritici", pojasnio je Forto.

Smatra da bi to trebala biti vodilja i novinarima.

"Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju za parlametarcima da se idenficiraju neke mogućnosti izmjene zakona, prema kojem bi se oštrije trebali sankcionisati napadi na novinare", poručio je Forto.

Kaže da je napad na novinara često i „napad na slobodu mišljenja“.

"Takvi napadi imaju posebnu težinu jer se direktno ugrožava sloboda govora kao jedan od temelja demokratskog društva. Kako možete zamisliti demokratsko društvo u kojem nemate pravo da kažete šta želite, da napišete šta mislite?", zaključio je Forto.Napad na portal Radiosarajevo.ba

Podsjetimo, 27. septembra 2019. godine desio se napad grupe huligana na redakciju i uredništvo portala Radiosarajevo.ba, koji su s epredstavili kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo.

Naime, nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, redakcija i uredništvo našeg portala suočili su se nezapamćenim prijetnjama smrću njima osobno i članovima njihovih porodica.

Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja.

Bojeći se za svoju i sigurnost svoje porodice, kolega je, dakle, pod prisilom, izvršio nalog grupe napadača.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)