Ustavni sud: Obustaviti raspisivanje referenduma u RS

Fena
Ustavni sud: Obustaviti raspisivanje referenduma u RS
Ustavni sud Bosne i Hercegovine održao je plenarnu sjednicu u Sarajevu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje Odluke Ustavnog suda broj U 3/13 od 26. novembra 2015. godine, te ga je stoga odbio.

Na današnjoj sjednici razmatran je zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnog suda u predmetu broj U 3/13 koja se odnosi na ocjenu ustavnosti određenih odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

U vezi s navedenim zahtjevom, Ustavni sud ističe da uvjet za usvajanje zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda jeste postojanje, odnosno otkrivanje činjenice koja bi po svojoj naravi mogla odlučno utjecati na ishod spora i koja, kad je odluka bila donesena, nije bila poznata Ustavnom sudu, te koja razumno nije mogla biti poznata stranci. Odlučujući o zahtjevu za preispitivanje, Ustavni sud je utvrdio da je u osporenoj Odluci broj U 3/13 dao obrazloženje svih okolnosti na koje Narodna skupština Republike Srpske ponovo ukazuje u zahtjevu za preispitivanje.

S obzirom na to da Narodna skupština Republike Srpske u svom zahtjevu za preispitivanje nije prezentirala nikakve nove činjenice koje bi mogle utjecati na drugačije odlučenje Ustavnog suda u predmetnom slučaju, zahtjev je odbijen.

Ustavni sud je razmatrao je i zahtjeve za donošenje privremene mjere koje su podnijeli član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić, četiri delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, 25 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, 35 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i 16 delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Spomenutim zahtjevima podnositelji zahtjeva su tražili od Ustavnog suda da se obustavi primjena Odluke o raspisivanju republičkog referenduma broj 02/1-021-894/16 od 15. jula 2016. godine.

Ustavni sud je Odlukom broj U 10/16 konstatirao da u ovoj fazi postupka postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi provođenje referenduma, prije nego što Ustavni sud odluči o zahtjevima koji su podneseni u konkretnom slučaju, imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice najprije za izvršenje Odluke Ustavnog suda BiH broj U 3/13.

Imajući u vidu da podnosioci zahtjeva ističu, a to ni Narodna skupština Republike Srpske u odgovoru ne osporava, da su aktivnosti na organizaciji i provođenju referenduma u toku, Ustavni sud smatra da sve navedeno može imati vrlo negativne posljedice za izvršenje njegove Odluke broj U 3/13 i za nesmetan i efikasan rad Ustavnog suda u konkretnom predmetu, ali i za ustavni poredak općenito.

Ustavni sud je uvjeren da je, u smislu člana 64. stav (1) Pravila Ustavnog suda, u interesu svih strana u ovom postupku zaštita ustavnog poretka i stabilnosti Bosne i Hercegovine, te nesmetan rad Ustavnog suda u konkretnom slučaju. Ustavni sud je uvjeren da privremeno obustavljanje primjene Odluke o referendumu – do donošenja konačne odluke o postavljenim zahtjevima, nije u suprotnosti sa navedenim interesima, već im direktno doprinosi.

Stoga je sud usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju republičkog referenduma, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije