Ko, zapravo, 'koči' gradnju mosta u Bratuncu

Radiosarajevo.ba
Ko, zapravo, 'koči' gradnju mosta u Bratuncu
/ Anadolija
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je da je loše to što Vijeće ministara BiH "koči" gradnju mosta Bratunac-Ljubovija.

On je rekao da su to jučer, tokom posjete gradilištu mosta na Drini kod Ljubovije, potvrdili ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Dodik je zamjerio i što je prioritetno počela gradnja mosta u Svilaju, a ne na Savi u Gradišci. 

Podsjetimo,  Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, jučer je izjavila kako bosanskohercegovački ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko blokira sporazum o mostu između Bratunca i Ljubovije.

“Od aprila radimo na dva sporazuma, od aprila šaljemo nacrte sporazuma, ali ništa. Ja kao resorni ministar pokušavam da razgovaram sa resornim ministrom u Vijeću ministara BiH Ismirom Juskom, ali komunikacija ne postoji. Na sve moje pozive, ministar ne odgovara”, kazala je ona.

U Ministarstvu prometa i komunikacija BiH bili su prilično iznenađeni ovom izjavom s ozbirom na to, kako smo doznali, da “niti jedna sporna tačka ne postoji”. Gradnja mosta utvrđena je međudržavnim sporazumom, još za mandata bh. ministara Damira Hadžića i Rude Vidovića. Sporazum je ratificiran od strane Predsjedništva BiH, a u projekat je uključeno i Ministarstvo sigurnosti BiH koje mijenja sporazum o graničnim prijelazima.

Po saznanjima portala Radiosarajevo.ba   ministar Ismir Jusko jutros je razgovarao s ministricom Mihajlović te je utvrđeno kako je došlo do “nesporazuma u komunikaciji” i naglašeno kako ne postoji niti jedno otvoreno pitanje. Dogovoreno je da će se dvije delegacije susresti čim prije, ili u Beogradu ili u Sarajevu.

“Radimo na tome da ne izgubimo grant Evropske unije. Imamo problem jer je potrebna dokumentacija i dalje u Republici Srpskoj, a tender za izvođača radova moramo raspisati do kraja godine, odnosno, moramo početi koristiti sredstva IPA fonda kako ih ne bi izgubili”, kazao nam je tajnik Ministarstva prometa i komunikacija Igor Pejić

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije