'Ismir Jusko blokira sporazum o mostu između Bratunca i Ljubovije'

Anadolija
'Ismir Jusko blokira sporazum o mostu između Bratunca i Ljubovije'
/ Foto: AA
Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, i Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, obišle su radove na izgradnji novog mosta između Bratunca i Ljubovije.

Radovi su započeti u oktobru 2015. godine, a ministrice su se tokom posjete, u društvu načelnika opština Bratunac i Ljubovija, složile da se radovi odvijaju očekivanim tokom.

Do sada je završeno 7 od 8 nosećih stubova i još je ostao srednji, glavni stub, na kojem je trećina radova već završena.

"Kada se spoje ove dvije strane, što će se desiti u novembru ove godine, ljudi iz ove dvije opštine će moći, uz svoje legitimacije, da koriste most. Međutim, mi nismo uspjeli da napravimo papirološke sporazume s Vijećem ministara BiH. Od aprila radimo na dva sporazuma, od aprila šaljemo nacrte sporazuma, ali ništa. Ja kao resorni ministar pokušavam da razgovaram sa resornim ministrom u Vijeću ministara BiH Ismirom Juskom, ali komunikacija ne postoji. Na sve moje pozive, ministar ne odgovara", rekla je Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i istakla da je ovo jedan od kapitalnih projekata za Srbiju i da se izgradnja mosta finansira iz budžeta Republike Srbije.

Mihajlović je istakla da je Vlada Srbije izvršila sve obaveze i da "ne postoje razlozi za ovakvo ponašanje".

Stari most koji spaja ove dvije opštine nije predviđen za teretni saobraćaj zbog čega regija Birač trpi veliku štetu, jer privrednici i poljoprivrednici iz ovog kraja moraju da koriste druge prelaze koji su udaljeni i po 100 kilometara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije