Jusko pozvao ministricu Srbije: Malo smo iznenađeni izjavom...

Lana Ramljak
Jusko pozvao ministricu Srbije: Malo smo iznenađeni izjavom...
Arhiv / Ismir Jusko
Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, jučer je izjavila kako bosanskohercegovački ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko blokira sporazum o mostu između Bratunca i Ljubovije.

“Od aprila radimo na dva sporazuma, od aprila šaljemo nacrte sporazuma, ali ništa. Ja kao resorni ministar pokušavam da razgovaram sa resornim ministrom u Vijeću ministara BiH Ismirom Juskom, ali komunikacija ne postoji. Na sve moje pozive, ministar ne odgovara”, kazala je ona.

 

Mihajlović, koja je radove na izgradnji ovog mosta obišla s ministricom iz Republike Srpske Srebrenkom Golić, poručila je još da je Vlada Srbije izvršila sve obaveze i da "ne postoje razlozi za ovakvo ponašanje".

 

U Ministarstvu prometa i komunikacija BiH bili su prilično iznenađeni ovom izjavom s ozbirom na to, kako smo doznali, da “niti jedna sporna tačka ne postoji”. Gradnja mosta utvrđena je međudržavnim sporazumom, još za mandata bh. ministara Damira Hadžića i Rude Vidovića. Sporazum je ratificiran od strane Predsjedništva BiH, a u projekat je uključeno i Ministarstvo sigurnosti BiH koje mijenja sporazum o graničnim prijelazima.

 

Portal Radiosarajevo.ba doznaje da je ministar Ismir Jusko već ovog jutra razgovarao s ministricom Mihajlović te da je utvrđeno kako je došlo do “nesporazuma u komunikaciji” i naglašeno kako ne postoji niti jedno otvoreno pitanje. Dogovoreno je da će se dvije delegacije susresti čim prije, ili u Beogradu ili u Sarajevu.

 

Potvrdio nam je ovo i tajnik Ministarstva prometa i komunikacija Igor Pejić od kojeg smo saznali kako će se sastanak desiti nakon što Jusko i Pejić održe sastanke u Berlinu i Zagrebu, gdje pokušavaju “spasiti” drugi projekat – izgradnju mosta na Gradiški. Pejić je naglasio kako je bh. strana čekala da se okončaju izbori u Srbiji te da se imenuje čelnik srbijanskog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture: “Zaista, otvorenog pitanja nema, bili smo prilično začuđeni izjavom.”

 

Pitamo Pejića i zbog čega postoje problemi oko gradnje mosta na Gradiški.

 

“Radimo na tome da ne izgubimo grant Evropske unije. Imamo problem jer je potrebna dokumentacija i dalje u Republici Srpskoj, a tender za izvođača radova moramo raspisati do kraja godine, odnosno, moramo početi koristiti sredstva IPA fonda kako ih ne bi izgubili”, kazao nam je Pejić.

 

Dokumentacija iz RS-a čeka se kako bi se mogla izdati građevinska dozvola. Zašto to nisu još dobili?

 

“Zaista, ne znam. Ne kažem da neko koči nešto, ali...”, završava tajnik Ministarstva prometa i komunikacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije