Usvojen rebalans federalnog budžeta od 5,5 milijardi KM

Fena
Usvojen rebalans federalnog budžeta od 5,5 milijardi KM
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Parlament FBiH

Na vanrednoj online sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, zastupnici su večeras s 58 glasova odobrili Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta.

Protiv je glasalo 13 zastupnika, dok je devet bilo uzdržano.

Rebalansirani budžet ukupno iznosi 5,5 milijardi KM, što je za 11 posto više od dosadašnjeg ukupnog iznosa, obrazložio je zastupnicima tokom dana na ovoj sjednici federalni premijer Fadil Novalić.

Kazao je da se Vlada kao predlagač budžeta, u pripremi rebalansa, suočila s dvostrukim pritiskom – s jedne strane, sa sačinjavanjem relevantnih i realnih projekcija očekivanog umanjenja prihoda od poreza i doprinosa kao posljedicom pandemije koronavirusa, a s druge strane, potrebom da se planira stabilizacijski fond koji će osigurati značajan novac za pomoć privredi i privrednim subjektima u FBiH.

Budžet nakon rebalansa veći za 554 miliona KM: Evo gdje su drastične promjene

Vlada FBiH usvojila je danas rebalans federalnog budžeta za ovu godinu kako bi osigurala novac za ublažavanje posljedica nastalih usljed pandemije novog soja koronavirusa. Nakon rebalansa, budžet iznosi oko 5,5 milijardi KM i veći je za 554 miliona KM u odnosu na prvobitni.

Projekcije na prihodovnoj strani se baziraju na očekivanom padu potrošnje, prvenstveno privatne, usljed čega je očekivano smanjenje neto prihoda od indirektnih poreza 15 posto, zatim prihoda na dobit od 21 posto; doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje projicirani su u iznosu manjem za 15,2 posto (za 315 miliona KM). Ovo posljednje je, po premijerovim riječima, u neto iznosu "daleko najveća deformacija“.

"Vlada će u narednom periodu vrlo pažljivo pratiti naplatu ovih kategorija prihoda, pa će u slučaju značajanog odstupanja, poduzeti zakonom predviđene korektivne mjere. Naglašavam da je ovo vrijeme dostignutog vrhunca proglašene pandemije kornavirusa. Činjenica je da je i dalje potpuno nepoznato koliko će trajati i kako će se koliko-toliko normalizirati stanje. Vrlo je teško i nezahvalno napraviti projekcije kretanja makroekonomskih indikatora, naročito projekcije naplate prihoda od indirektnih poreza i doprinosa", kazao je Novalić.

Rashodovna strana budžeta je pretrpjela značajne izmjene zbog potrebe da se pomogne privredi, odnosno planira značajan novac u stabilizacijskom fondu u iznosu od 500 miliona KM, koji će poslužiti za primjenu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskiih posljedica u uvjetima pandemije, što je dio paketa mjera Vlade FBiH za pomoć privredi i privrednim subjektima.

Osim toga, Novalić je naveo planiranih 20 miliona za uspostavu garantnog fonda pri Razvojnoj banci FBiH.

Dodatnih 21 milion KM planiran je rebalansom budžeta za zdravstvo, tri miliona za karantene i 18 za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa.

Planirano je i 200 miliona kao pomoć nižim nivoima vlasti, kantonima, u borbi s posljedicama epidemije, kazao je također federalni premijer.

Da bi rebalansirani budžet bio operativan, potrebno je da ga odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije