... / Ustavni sud BiH o (ne)sposobnosti Dodika da obavlja funkciju u Predsjedništvu

02. 12. 2021. u 19:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na 124. plenarnoj sjednicu proglasio se nenadležnim za utvrđivanje da li je Milorad Dodik sposoban ili nesposoban obnašati funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Aljoše Čampare, ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, kojim je tražio da Ustavni sud BiH pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za vršenje funkcije koju obavlja, u skladu sa članom 8.8. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odbio navedeni zahtjev zbog nenadležnosti Ustavnog suda BiH za odlučivanje, piše N1

Podsjećmo, Ustavni sud je danas donio rješenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije (Komisija) nije izvršila Djelomičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 16/20 od 16. jula 2021.

Također, Ustavni sud BiH je odlučivao i o zahtjevu Bakira Izetbegovića i donio odluku da pripadnici Oružanih snaga BiH imaju pravo nositi bradu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (11)