Moskva / Dodik: Putin nije ništa rekao protiv Bosne i Hercegovine, ali je poručio...

02. 12. 2021. u 19:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, rekao je nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom "da je čast što RS na ovom nivou ima pažnju u Ruskoj Federaciji."

"Putin je veoma informisan o detaljima u BiH, tako da je bilo moguće veoma konkretno razgovarati o svim pitanjima. Podrška koju smo imali u pogledu pandemije i ono što smo dobijali od Rusije svakako je bilo predmet moje zahvalnosti“, rekao je Dodik za ATV.

Na sastanku je bilo riječi o gasovodu od Bijeljine do Banja Luke, koji će se graditi. To će se potvrditi sutra u razgovorima sa Gaspromom, a Putin je, kaže Dodik, dao podršku takvom projektu.

"Razgovarli smo i o kulturnoj i svakoj drugoj vrsti saradnji, a pogotovo o političkim pitanjima. Putin je iznio svoj stav vezano za Dejtonski sporazum. Rusija ima niz primjedbi o nepoštivanju Dejtonskog sporazuma i da u tom pogledu stavi ta pitanja na dnevni red Savjeta bezbjednosti UN-a. To je za nas važno imajući u vidu razne špekulacije. Prenijeli smo Putinu naš stav da samo legitimno izabrani visoki predstavnik može da ima podršku i legitimitet u BiH, Putin se s tim saglasio", rekao je Dodik.

On je ruskog predsjednika informisao i "o pokušaju otimanja imovine RS, što nije u skladu sa Dejtonom", "i RS to ne može sebi dozvoliti."

Razgovarali su i o ekonomsko-finansijskoj podršci i o projektima koji se ostvaruju u RS. Kaže da su danas odobrili lokaciju u Nevesinju za izgradnju solarne elektrane.

Dodik kaže da je u Moskvi "kao predstavnik jedne male zajednice koja se zove RS i da jedna velika Rusija ima pažnju za naše probleme".

"Imamo jednu iskrenu opredijeljenost predsjednika Putina da razumije veoma složenu situaciju kod nas, da izrazi želju da pomogne u svakom konkretnom projektu, to je nešto što je najvažnije. Ja nisam bio ovdje da nekoga kritikujem ili bacam teret na nekog drugog, to nije moj stil. Ja sam samo govorio o tome kako BiH može da funkcioniše, da je za nju najbolje da se vrati Dejtonskom sporazumu. Čini mi se da ovdje za to postoji razumjevanje", rekao je Dodik za ATV.

Kaže da Putin nije ništa rekao protiv Bosne i Hercegovine, ali je rekao da svi moraju biti poštovani, da se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani.

Dodik smatra da je neprihvatljivo da se mijenjaju elementi konstitutivnosti naroda u BiH i za to postoji podrška Rusije, "za razliku od liberalnih koncepcija sa zapada", koji, kako kaže, ganjaju priču o "apstraktnom građaninu".

Na sastanku sa Putinom Dodik je predstavio probleme onako kako ih vidi RS. "Rusija ima dobre namjere prema svima", kazao je.

Prenio je poruku Putina "da prije svega želi mir".

"Priča koju slušamo o malignim ruskim uticajima apsolutno se gubi i prikazuje se potpuno besmislena kada razgovarate sa čovjekom koji vodi ovu veliku zemlju i koji želi svima dobro. Prenosim da Putin primarno želi mir, da se poštuje međunarodno pravo i Dejtonski sporazum", poručio je Dodik.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)