Uspješno izmještena opasna aviobomba pronađena kod RTV doma

Radiosarajevo.ba
Uspješno izmještena opasna aviobomba pronađena kod RTV doma
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Pronađena aviobomba u Sarajevu

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uspješno su izmjestili opasnu aviobombu koja je pronađena i deaktivirana jučer u blizini zgrade RTV doma u sarajevskom naselju Alipašin Most na sigurnu lokaciju, potvrdio je za Radiosarajevo.ba direktor FUCZ-a Fahrudin Solak.

Bravo, heroji demineri: Izvađen upaljač iz opasne aviobombe

Kako je naveo Solak, operacija izmještanja aviobombe bila je sinoć oko 3 sata iza ponoći, te je protekla u najboljem redu, a pripadnici MUP-a KS su osiguravali transport aviobombe cijelom trasom.

Solak je također naveo da slijede najave Direkcijama za avijaciju, te kako za nekih sedam do deset dana slijedi uništavanje aviobombe na poligonu.

Kod RTV doma pronađena opasna aviobomba, u planu evakuacija stanovništva

Još najmanje sto godina će se uklanjati eksplozivna sredstva u BiH

Podsjećamo, radnici KJKP "Rad" jučer su pronašli aviobombu tešku 500 kilograma velike razorne moći (1.000 libri). Ugrožavala je sigurnost između 15.000 i 20.000 ljudi u krugu od dva kilometra.

Bomba britanske proizvodnje koja je najvjerovatnije bačena 1944. godine je pronađena na gradilištu na prostoru bivše Energoinvestove fabrike za proizvodnju žice gdje se gradi novi tržni centar Bingo. Pronašao je bagerista koji je kopao na dubini od pet metara, koji je odmah stao nakon što je osjetio nešto tvrdo i odmah obavijestio FUCZ.

Jedan od radnika koji je pronašao aviobombu: Nije me strah, ja bih je natovario

Treba podsjetiti i da je prije šest godina na ovom lokalitetu također je pronađena aviobomba iz Drugog svjetskog rata teška 227 kilograma, dok je u naselju  Boljakov Potok u neposrednoj brzini 2014. godine pronađena bomba od pola tone, te su obje uspješno uklonjene i uništene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije