Solak o vrsti bombe, evakuaciji i svim potencijalnim opasnostima za stanovništvo

F. Z.
Solak o vrsti bombe, evakuaciji i svim potencijalnim opasnostima za stanovništvo
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Pronađena aviobomba u Sarajevu

U blizini zgrade RTV doma u sarajevskom naselju Alipašin Most radnici KJKP "Rad" jutros su pronašli aviobombu tešku 500 kilograma velike razorne moći (1.000 libri), potvrdio je ranije za Radiosarajevo.ba direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.3

Kod RTV doma pronađena opasna aviobomba, u planu evakuacija stanovništva

Još najmanje sto godina će se uklanjati eksplozivna sredstva u BiH

 "Postoje dvije opcije za ovu situaciju. Naime, prva je da se upaljač može transportovati. Ako je ta vrsta bombe u pitanju transport bi se trebao obaviti večeras kasno između tri i četiri. Bit će potrebno evakuirati ljude dva kilometra iz obližnjih objekata, zatvorit će se sve raskrsnice kojima će prolaziti bomba u transportu.

Poznata razorna moć i porijeklo pronađene aviobombe kod RTV doma

Druga je opcija da je u pitanju upaljač koji se ne može transportovati, a u tom slučaju situacija je jako kompleksna. Zona evakuacije bi onda iznosila preko dva kilometra", kazao je za Radiosarajevo.ba Solak.

Prema dosadašnjim informacijama bomba je vjerovatno iz perioda novembra 1944. godine, a potiče iz bombardovanja britanske vojke koja je gađala njemačka skladišta.

Kako nam je kazao Solak poznato je da je britanska vojska koristila bombe koje se mogu transportovati, ali više informacije će biti poznato uskoro.

Mirza Hadžiabdić iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je kazao da je policija spremna da odgovori na sve upute koje izda Civilna zaštita.

Prije tačno 75 godina bombardirali su mjesto gdje su pronašli danas aviobombu

Podsjećamo, aviobombu je pronašao bagerista koji je kopao na dubini od pet metara, koji je odmah stao nakon što je osjetio nešto tvrdo i odmah obavijestio FUCZ. I prije šest godina na ovom lokalitetu također je pronađena aviobomba iz Drugog svjetskog rata teška 227 kilograma, dok je u naselju Boljakov Potok u neposrednoj brzini 2014. godine pronađena bomba od pola tone, te su obje uspješno uklonjene i uništene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije