Kod RTV doma pronađena opasna aviobomba, u planu evakuacija stanovništva

Radiosarajevo.ba
Kod RTV doma pronađena opasna aviobomba, u planu evakuacija stanovništva
Foto: FUCZ / Aviobomba kod RTV doma

U blizini zgrade RTV doma u sarajevskom naselju Alipašin Most radnici KJKP "Rad" jutros su pronašli aviobombu tešku 500 kilograma velike razorne moći (1.000 libri), potvrdio je za Radiosarajevo.ba direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Još najmanje sto godina će se uklanjati eksplozivna sredstva u BiH

"Trenutno se radi na identifikaciji upaljača kako bi se uvidjelo koja je mogućnost izmještanja ove bombe na lokaciju na kojoj bi se trebala deaktivirati", rekao je Solak za naš portal navodeći kako bi se zbog velike razorne moći u opasnosti našlo stanovništvo u krugu dva kilometra.

Ukoliko se bomba bude mogla izmjestiti morat će se evakuirati stanovništvo u krugu dva kilometra kada je budemo odvozili, naveo je Solak. Uklanjanje bombe bi trebalo biti izvršeno u kasnim noćnim satima.

Aviobomba kod RTV doma - undefined

Pronađena aviobomba kod RTV doma

Da se već radi na planu evakuacije stanovništva na tom području, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako je naveo Solak, ukoliko se bomba ne mogne izmjestiti morat će se deaktivirati na mjestu gdje je pronađena, te će zahtijevati evakuaciju stanovništva većeg dijela Sarajeva.

Bomba britanske proizvodnje koja je najvjerovatnije bačena 1944. godine je pronađena na gradilištu na prostoru bivše Energoinvestove fabrike za proizvodnju žice gdje se gradi novi tržni centar Bingo. Pronašao je bagerista koji je kopao na dubini od pet metara, koji je odmah stao nakon što je osjetio nešto tvrdo i odmah obavijestio FUCZ.

Podsjećamo, prije šest godina na ovom lokalitetu također je pronađena aviobomba iz Drugog svjetskog rata teška 227 kilograma, dok je u naselju  Boljakov Potok u neposrednoj brzini 2014. godine pronađena bomba od pola tone, te su obje uspješno uklonjene i uništene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije