Poznata razorna moć i porijeklo pronađene aviobombe kod RTV doma

Radiosarajevo.ba
Poznata razorna moć i porijeklo pronađene aviobombe kod RTV doma
Foto: FUCZ / Aviobomba kod RTV doma

U blizini zgrade RTV doma u sarajevskom naselju Alipašin Most radnici KJKP "Rad" jutros su pronašli opasnu aviobombu tešku 500 kilograma razorne moći 1.000 libri.

Kod RTV doma pronađena opasna aviobomba, u planu evakuacija stanovništva

Bomba britanske proizvodnje je najvjerovatnije bačena 1944. godine. Pronađena je na gradilištu na prostoru bivše Energoinvestove fabrike za proizvodnju žice gdje se gradi novi tržni centar Bingo. Pronašao je bagerista koji je kopao na dubini od pet metara, koji je odmah stao nakon što je osjetio nešto tvrdo i odmah obavijestio pripadnike Federalne uprave civilne zaštite. 

Još najmanje sto godina će se uklanjati eksplozivna sredstva u BiH

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdio direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, trenutno se radi na identifikaciji upaljača kako bi se uvidjelo koja je mogućnost izmještanja ove bombe na lokaciju na kojoj bi se trebala deaktivirati, navodeći kako bi se zbog velike razorne moći u opasnosti našlo stanovništvo u krugu dva kilometra, te će se morati evakuirati kada se bude odvozila bomba na uništavanje. 

Informaciju zbog koje je najavljena evakuacija stanovništva u krugu od četiri kilometra, prema informacijama koje imamo alarmirala je i direktore škola na području Općine Novi Grad.

Ako dođe do evakuacije zbog aviobombe, prekida se nastava u 4 škola kod RTV doma

"U slučaju da dođe do evakuacije stanovništva, morat će se prekinuti nastava u četiri osnovne škole na području kod RTV doma. Riječ je o školama Džemaludin Čaušević, Meša Selimović, Fatima Gunić i Mehmedalija Mak Dizdar. U ovom trenutku sam čuo za informaciju o pronalasku bombe, i vjerujem da su direktori škola već poduzeli zakonom predviđene mjere", kazao je za Radiosarajevo.ba Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja FBiH. 

Uklanjanje bombe bi trebalo biti izvršeno u kasnim noćnim satima.

Da se već radi na planu evakuacije stanovništva na tom području, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako je naveo Solak, ukoliko se bomba ne mogne izmjestiti morat će se deaktivirati na mjestu gdje je pronađena, te će zahtijevati evakuaciju stanovništva većeg dijela Sarajeva.

Podsjećamo, prije šest godina na ovom lokalitetu također je pronađena aviobomba iz Drugog svjetskog rata teška 227 kilograma, dok je u naselju  Boljakov Potok u neposrednoj brzini 2014. godine pronađena bomba od pola tone, te su obje uspješno uklonjene i uništene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije