Uskoro studija opravdanosti izgradnje tramvajskih pruga prema Dobrinji i Šipu

0
Radiosarajevo.ba
Uskoro studija opravdanosti izgradnje tramvajskih pruga prema Dobrinji i Šipu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo objavilo je nabavku usluga izrade studije opravdanosti izgradnje tramvajskih pruga Nedžarići-Dobrinja i Željeznička stanica-Šip.

Ciljevi studije su izvršiti saobraćajnu analizu, utvrditi postojanje društveno-ekonomske opravdanosti za realizaciju projekta, te uslove za finansijsku opravdanost i izvodljivost, kao i sve potencijalne rizike za realizaciju projekta, navodi se u saopćenju Vlade KS. 

Tehničko-ekonomska analiza o opravdanosti izgradnje potrebna je da bi se mogla donijeti odluka o izgradnji predmetne tramvajske pruge. Analizom će se utvrditi pravac i gravitaciono područje pruge, očekivani troškovi, njen uticaj na ostalu mrežu linija javnog prijevoza, itd.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

"Na osnovu ovako utvrđenih podataka i sprovedenih detaljnih komparativnih analiza sa drugim prijevoznim sistemima, donijet će se odluka o opravdanosti izgradnje pruge. Nakon toga se može pristupiti projektovanju i izradi ostale investiciono-tehničke dokumentacije", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Ciljevi studije su izvršiti saobraćajnu analizu i prognozu tokova na relaciji Nedžarići – Dobrinja, utvrditi postojanje društveno-ekonomske opravdanosti za realizaciju projekta, te uslove za finansijsku opravdanost i izvodljivost projekta, kao i rizike za realizaciju projekta.

Podsjetimo, ministar Adnan Šteta ranije je kazao da su izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, zatim prema Šipu i Dobrinji samo neki od prioritetnih projekata Ministarstva saobraćaja KS.

Vijeće ministara BiH usvojilo je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (obnova voznog parka tramvajskog saobraćaja).

Zajam u iznosu 10 miliona eura namijenjen je za kupovinu pet novih tramvaja, čime će se značajno povećati kapacitet voznog parka kako bi se zadovoljile stvarne potrebe korisnika u Kantonu Sarajevo.

Kako je saopćeno iz VMBiH, ova investicija će unaprijediti kvalitet javnog linijskog prevoza u korist putnika uvođenjem evropskih standarda, uz zaštitu životne sredine i bolju sigurnost korisnika ovog prevoza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije